ABD'de polisin koltukta uzanan siyahi genci vurduğu anlar infial yarattı

Emniyet Müdürü Vekili Amelia Huffman, "Bu videoyu sindirmenin kolay olacağını düşünmüyorum" dedi

Siyahi Amir Locke'un evinde öldürüldüğü anların görüntüsü polis tarafından yayımlanınca ABD'de tartışma yarattı.

Minnesota eyaletindeki Minneapolis kentinde çarşamba günü 07.00 sularında gerçekleşen olayda Özel Silahlar ve Taktikler Birimi'nden (SWAT) ekipler, 22 yaşındaki Locke'un evine baskın düzenleyip genci tabancayla vurarak öldürmüştü.

Minneapolis Polis Teşkilatı'nın olay anına dair görüntüleri yayımlamasıysa tartışmalara neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda SWAT ekibinden bir görevlinin kapıyı anahtarla sessizce açtığı, daha sonra ekipteki diğer kişilerin "Polis araması izni!" diye bağırarak hızla içeri girdiği görülüyor.

Ekipten bir kişi "Ellerini kaldır!" derken, diğer görevlinin de "Yere yat!" şeklinde ikazda bulunduğu duyuluyor.

O sırada kanepede çarşafın altında yatan Locke'un, bir görevlinin koltuğu tekmelemesiyle çarşafı kaldırdığı ve elinde silah tuttuğu görülüyor.

SWAT ekipleriyse tam o sırada üç el ateş ederek genci vuruyor. Videoda Locke'un silahı polislere doğrultup doğrultmadığı net olarak görülmezken, ekiplerin içeri girdiğini duyup duymadığıysa bilinmiyor.

Belediyenin yayımladığı tıbbi rapora göre baskında Locke iki kez göğsünden bir kez de sağ el bileğinden vuruldu.

"Sindirmek kolay değil"

Tüm olay yaklaşık 15 saniye içinde olup biterken, görüntülere dair açıklamada bulunan Minneapolis Polis Teşkilatı Emniyet Müdürü Vekili Amelia Huffman, "Bu videoyu sindirmenin kolay olacağını düşünmüyorum" dedi.

Huffman, SWAT ekiplerinin bir cinayet soruşturması kapsamında St. Paul bölgesindeki apartmana baskın düzenlediğini fakat Locke'un adının orijinal tutuklama talebi belgelerinde yer almadığını söyledi.

Yetkili, Locke'un cinayet soruşturmasında şüpheli olarak gösterilmesinin "bilgi eksikliğinden kaynaklandığını" öne sürse bile perşembe günü yayımlanan polis raporunda SWAT ekibinin Locke'un kimliğine dair olaydan yarım saat önce bilgi edindiğine işaret ediliyor.


Yetkili, polislerin içeri girerken arama iznine dair ikazda bulunduğunu savunsa da görüntülerde böyle bir şey duyulmuyor.

Emniyet Müdürü Vekili, açıklamasında polislerin Locke'a hemen ilkyardım uyguladığını fakat gencin hastanede hayatını kaybettiğini de söyledi.

"Polis saliseler içinde karar vermek zorundaydı"

Yetkili ayrıca Locke'un elindeki silahın, olay sırasında kadrajda görünmeyen bir polise doğrultulduğunu iddia ederek "Polis memuru saliseler içinde durumu değerlendirmek ve fiziksel bir tehlike ya da ölüm tehdidi olup olmadığına dair karar vermek zorundaydı. Nihayetinde bu eşiğe gelinip gelinmediği davaya bakan savcılık tarafından incelenecek" ifadelerini kullandı.

Teşkilattan perşembe günü yapılan açıklamada ateş eden polis memurunun Mark Hanneman olduğu, kendisinin 2015'te teşkilata katıldığı ve 2020'de SWAT ekibinde göreve başladığı belirtildi. Locke'un öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürerken Hanneman'ın idari izne çıkarıldığı da ifade edildi.

Belediyenin yayımladığı personel kayıtlarındaysa Hanneman hakkında göreve başladığından beri üç şikayette bulunulduğu fakat hepsinin disiplin soruşturması yapılmadan kapatıldığı dikkat çekti.

Teşkilat, George Floyd'un ölümünden de sorumlu

Minneapolis Polis Teşkilatı, birimde görev yapan eski polis memuru Derek Chauvin'in Mayıs 2020'de 46 yaşındaki siyahi George Floyd'u öldürmesi nedeniyle yakın mercek altına alınmıştı.

Floyd'un ölümünün ardından ABD'de Siyahilerin Yaşamları Değerlidir hareketinin başlattığı gösteriler hızla diğer ülkelere yayılmış, polis şiddeti ve ırkçılığa karşı büyük protestolar düzenlenmişti.



Independent Türkçe, New York Times, Washington Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU