Son bir haftada Kerkük ve Musul’da çok sayıda saldırı düzenlendi

Bölge kaynaklarına göre Irak şehirlerindeki saldırıların arkasında IŞİD var

IŞİD Kerkük ve Musul'da saldırılarını artırdı / Fotoğraf: AA

Dün gece Kerkük kent merkezinde meydana gelen iki patlamada ilk belirlemelere göre 1 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı.

İlk patlama sonucu bir kadın hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

 

Kerkük'te patlama.jpg
IŞİD Kerkük ve Musul başta olmak üzere bölgedeki saldırılarını artırdı / Fotoğraf: İHA

 

12 kişinin yaralandığı ikinci patlama Kerkük otogarı yakınında oldu. 

Kentin güneyinde patlama

Dün bir patlama haberi de kentin güneyinden geldi. 

Kente bağlı, Reşd ile Dakuk ilçeleri arasında yer alan Mehibat köyünde, Irak polisinin geçişi sırasında bir patlama yaşandı. Yerel medyaya göre yaşanan patlamada bir asker hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.

Hastaneye roketli saldırı

26 Haziran'da da gece saatlerinde Kerkük Azadi Hastanesi’ne roketlerle saldırı gerçekleşti. Atılan roketler hastaneyi korumakla görevli Irak Bakanlar Kurulu’na bağlı 61’inci özel askeri tugayına ait güvenlik timine isabet etti. 

Saldırıda biri polis olmak üzere 2 kişi yaralandı. Hastane girişinin isabet alması sonucu ise bir askeri araçta yandı.

Gece saat 03.30’da köy baskını

Aynı gün bir saldırı haberi de Suriye sınırına yakın Musul’un Beac ilçesine bağlı Hezreci köyünden geldi.

 

Irak Güvenlik Güçleri.jpg
Irak'ta IŞİD tehdidi sürüyor / Fotoğraf: AA

 

Yine bölge kaynaklara göre IŞİD militanları önceki gece saat 03.30 sularında Hezreci köyüne baskın düzenledi. Köylülerin saldırıya karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. 

2 kadının hayatını kaybettiği saldırıda, Betah Gaet isimli aşiret liderinin de içinde olduğu birçok çocuk da yaralandı.

Şehrin 7 noktasında patlama

30 Mayıs gecesi de Kerkük’ün 7 ayrı noktasında patlama olmuştu. Irak Sağlık Bakanlığı verilerine göre patlamalarda 2 kişi hayatını kaybetmiş, 38 kişide yaralanmıştı.

Binlerce dönüm ekili arazi yakıldı

Saldırıları IŞİD'in düzenlediği değerlendiriliyor. 

Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) güvenlik yetkililerine göre IŞİD, başta Kerkük ve Musul olmak üzere bölgede faaliyetlerine devam ediyor.

IŞİD, daha önce Kerkük başta olmak üzere Musul, Enbar, Selahaddin ve Diyala vilayetlerinde güvenlik güçlerini hedef alan birçok saldırı düzenledi. IŞİD'in iki aylık dönemde onbinlerce dönüm ekili araziyi yaktığı ifade ediliyor.

Irak Başbakanı Haydar Abadi 9 Aralık 2017’de IŞİD'in ülkedeki varlığına son verdiklerini açıklasa da operasyonlar sona ermedi. 

25 Haziran 2019'da Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Terörle Mücadele Birimi, Kerkük'te ülkedeki askeri koalisyona bağlı savaş uçaklarının destek verdiği operasyonda 14 IŞİD'linin öldürüldüğü ve örgütün lider kadrosundan bir kişinin ele geçirildiği bilgisini paylaşmıştı.

Kaynaklar, hassas bölgelerde operasyonların aralıksız sürmesi gerektiğini aksi halde doğacak boşluktan fırsat yakalayan örgütün tekrardan güçlenebileceği uyarısında bulunuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU