İranlı diplomatlar İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) toplantısına katıldı. Bu, 2016 yılı ocak ayında Suudi Arabistan’ın Tahran’daki Büyükelçilik binasına ve Meşhed’deki konsolosluğuna yönelik İran saldırıları nedeniyle 6 yıl süren diplomatik kesintinin ardından geldi. İranlı diplomatlar dün (Pazar) gerçekleşen ve İİT ülkelerinin 48. Dışişleri Bakanları Konseyi’nin hazırlığı kapsamındaki üst düzey personellerin toplantısında yer aldı.
Konu ile ilgili bilgi sahibi olan bir kaynağın Şarkul Avsat’a aktardığına göre, İranlı diplomatlar, İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha başkanlığındaki toplantıya İslam dünyası ülkelerinin diğer temsilcileriyle birlikte katıldılar.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şarkul Avsat salı günü İranlı 3 diplomatın Cidde’deki Kral Abdülaziz Havalimanı’na geldiklerini ve çalışmalarının İİT toplantılarında ülkelerini temsil etmekle sınırlı olduğunu yazmıştı. Haberde, İİT’nin Pakistan’da gerçekleştirilmesi planlanan 48. Dışişleri Bakanları Konseyi’ne yönelik çeşitli hazırlık toplantılarına katılmak üzere ülkeye gelen temsilcilerin İslam İşbirliği Teşkilatı’nın tüm temsilcileri için geçerli ziyaret prosedürlerine uygun olarak karşılandıkları belirtilmişti.
Suudi Arabistan, 2016 yılı Ocak ayında Tahran’daki büyükelçiliğine ve Meşhed’deki konsolosluğuna yapılan saldırı sebebiyle İran ile diplomatik ilişkilerini kesmiş ve İran’ın tüm temsilcilerinin 48 içerisinde ülkeden ayrılmasını istemişti. Ancak Riyad, diplomatik ilişkileri kestikten sonra her yıl İranlı hacıların ülkeye girişine izin verdi ve uyruğu ne olursa olsun, varışlarından ayrılışlarına kadar herhangi bir hacı gibi muamele gösterdi.
Dün sabah İİT merkezinde, Mart ayında Pakistan’ın ev sahipliğinde başkent İslamabad’da gerçekleştirilecek olan 48. Dışişleri Bakanları Konseyi için Üst Düzey Görevliler Hazırlık Toplantısı çalışmaları başladı. Açılış toplantısının başında, Dışişleri Bakanları Konseyi’nin başkanlığı Nijer’den Pakistan’a devredildi.
İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha toplantının ana gündem maddelerini gözden geçirirken, Filistin, Afganistan, Cemmu Keşmir’deki durumu ele aldı. Aynı zamanda, Yemen, Libya, Sudan, Somali, Suriye, Irak, Mali, Sahel bölgesi, Çad Gölü Havzası ve diğer Afrika ülkelerinin yanı sıra Bosna Hersek’te ve İİT üyesi olmayan diğer ülkelerdeki Müslüman toplulukların ve azınlıkların durumlarından ve bu konularla ilgili gösterilen çabalardan bahsetti.
Genel Sekreter, barış, istikrar ve kalkınmayı sağlamak ve halkların isteklerine cevap vermek için üye ülkelerin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelinmesi gerektiğini vurguladı. Genel Sekreterliğin, İİT’nin bu hedeflere ulaşmaya yönelik çabalarına yeni bir ivme kazandırma konusunda kararlı olduğunu yineledi.
Hüseyin İbrahim Taha aynı zamanda, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın barış, diplomasi, önleyici arabuluculuk, terörle ve İslamofobi ile mücadele yeteneklerini ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin zorluklarını ele alma çabalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Şarkul Avsat