13. yaşını kutlayan Bitcoin'in son bir yılda ulaştığı 8 dönüm noktası

Analistlere göre 2021, kripto para biriminin anaakımda benimsenmeye başladığı yıl oldu

2021, Bitcoin için verimli bir yıl olsa da kripto para biriminin yıl içinde 135 bin doları göreceği beklentisi gerçekleşmedi (Unsplash)

Popüler kripto para birimi Bitcoin, 13. yılını kutladığı 2021'de önemli uğraklardan geçti.

Analistlere göre 2021, Bitcoin açısından birçok ilki beraberinde getirirken, kripto para biriminin ana akımda benimsenmesinin başlangıcı oldu.

Öte yandan bazı eleştirmenler, Bitcoin'i hala riskli ve spekülatif bir varlık görüyor. Bu nedenle kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmamanızı öneriyor.

İşte Bitcoin'in 2021'de ulaştığı 8 dönüm noktası:

1. Piyasa değerinde ilk kez 1 trilyon doları aştı

Kripto para birimi, 19 Şubat'ta ilk kez 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı.

Bu haber, büyük kurumsal yatırımcıların ve önemli finans şirketlerinin yılın başında kripto para birimini desteklemeye başlamasının ardından geldi. Söz konusu firmalar arasında Tesla, Square ve MicroStrategy gibi teknoloji şirketleri yer aldı.

2. Morgan Stanley, zengin müşteriler için bitcoin fonlarına erişim sağladı

Mart 2021'de Morgan Stanley, müşterilerine Bitcoin fonlarına erişim sunan ABD'deki ilk büyük banka oldu.

Yatırım bankası müşterilerinin talebi üzerine, Bitcoin sahibi olmalarını sağlayan üç fona erişim başlattı.

3. El Salvador, Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul etti

El Salvador, haziran ayında Bitcoin'i yasal hale getirmek için yeni bir yasa çıkardı. Böylelikle Bitcoin'i yasal para birimi olarak kullanmaya başlayan ilk ülke oldu.

Yasa uyarınca işletmelerin mallarını Bitcoin'le fiyatlandırmasının ve vergilerin de kripto parayla ödenmesinin önü açıldı.

4. İlk vadeli işlem tabanlı Bitcoin ETF başlatıldı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, ihracat firması ProShares'in Bitcoin vadeli işlemlerine dayalı ETF için yaptığı başvuru onaylandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ardından ekim ayında ProShares'in Bitcoin ETF'i New York Menkul Kıymetler Borsası'nda listelendi.

ETF; portföy çeşitliliği sağlamak adına oluşturulan ve menkul kıymetler borsalarında işlem gören borsa yatırım fonlarının kısaltması.

Bitcoin ETF ise yatırımcıların kripto para birimine dolaylı yatırım yapmasına imkan tanıyan çerçevesi yasalarla belirlenmiş bir finansal ürün diye tanımlanıyor. Yatırımcılar piyasada doğrudan Bitcoin ticareti yapmak yerine BTC fiyatı üzerinden yatırım yapabiliyor ve bu fonlar, güvenli bir ortam olarak kabul edilen düzenlenmiş borsalarda işlem görüyor.

5. Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Tüm kripto para piyasasının değeri kasımda 3 trilyon doları aşmıştı. Bunun hemen ardından Bitcoin fiyatı da yeni bir rekora ulaştı.

Kripto para birimininin 10 Kasım'da 69 bin 44 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.

6. Son 4 yıldaki ilk Bitcoin yükseltmesi

Bitcoin kasım ortasında "Taproot" adlı kod yükseltmesini başlattı. Bu, 2017'den bu yana Bitcoin'in ilk büyük yenilemesi oldu.

Uzun zamandır beklenen bu güncelleme, Bitcoin işlemlerini daha gizli, güvenli ve ucuz hale getirmeyi amaçlıyor.

7. Toplam Bitcoin arzının yüzde 90'ı çıkarıldı

Blockchain.com'un verilerine göre, aralık ayı itibarıyla 21 milyonluk toplam Bitcoin arzının yüzde 90'ı çıkarıldı.

Veriler, büyük miktarda işlem gücü gerektiren enerji yoğun madencilik faaliyetleri sonucu maksimum 21 milyon Bitcoin'in 18,9 milyonunun şu an serbest piyasada yer aldığını gösteriyor.

İlk koini Ocak 2009'da Bitcoin'in Satoşi Nakamoto takma adlı yaratıcısı çıkarmıştı. Bitcoin'in bu tarihi noktaya ulaşması 12 yılını aldı.

Öte yandan madenciler için azalan getiri nedeniyle kalan yüzde 10'un (2,1 milyon BTC) çıkarılmasının 2140'a kadar süreceği düşünülüyor.

8. Bitcoin'in hash oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Kripto para birimi istatistik sitesi BitInfoCharts'tan gelen veriler, 2 Ocak 2022'de Bitcoin'in hash oranının saniyede 203,5 exahash ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.

Hash oranı, kripto para biriminin blok zincirindeki gücünün değerlendirilmesinde önemli bir ölçüt. Bu terim, madencilerin yeni Bitcoin basmak için kullandığı toplam bilgi işlem gücü miktarını temsil ediyor. 

Hash oranı, h/s (hash/saniye) cinsinden belirtiliyor.

"Karma oranı" diye de bilinen bu oranın yükselmesi, Bitcoin ağının daha güçlü, daha güvenli ve olası saldırılara karşı dirençli olması demek. Öte yandan bu aynı zamanda yeni Bitcoin üretmenin de giderek zorlaştığı anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, CNBC, Investing, Webtekno

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU