Et ve süt üreticileri, sektörde yaşanan sorunlara ve artan maliyetlere ilişkin ortak açıklama yaptı.
Ortak açıklamaya, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, KÖY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Eray Çiçek ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Genel Başkanı Sencer Solakoğlu destek verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Üreticinin üretmeye devam etme hevesi kursağında kaldı"
Ulusal Süt Konseyi (USK)’nin geçen ay aldığı kararla, 8 Aralık'Tan itibaren soğutulmuş çiğ sütün tavsiye satış fiyatının brüt 4 lira 70 kuruş olarak belirlendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, konseyin öngörüleyemen değişimler yaşanması durumunda yeni fiyat için tekrar toplanacağını belirttiği kaydedildi.
Artan maliyetlerden dolayı artık bu fiyatın yeterli olmadığının vurgulandığı açıklamada şöyle devam edildi:
Hammaddede yüzde 60 dışa bağımlı olduğumuz ve dolara bağlı olarak sürekli artan yem fiyatları o kadar fazla yükseldi ki, Konsey tarafından belirlenen 4 lira 70 kuruşluk brüt fiyat daha hayata geçmeden anlamını yitirdi. Yem fiyatlarına Kasım ayından bu güne kadar yüzde 28,6, Ocak ayından itibaren ise yüzde 95,1 oranında zam geldi. Üreticinin üretmeye devam etme hevesi kursağında kaldı.
"Yemdeki yüzde 11’lere varan düşüşün yeterli olmadığını görüyoruz"
"Her ne kadar Hükümetimizin 20 Aralık 2021 tarihindeki dövize yönelik almış olduğu radikal kararlar yem firmalarını fiyatlarda indirim yapmaya sevk etmiş olsa da, kaç firmanın bu şekilde davranacağını ve ne kadar indirim gerçekleşeceğini zaman içerisinde göreceğiz" denilen açıklamada, kurdaki yüzde 35'lik düşüşe rağmen yemdeki yüzde 11'lere varan düşüşün yeterli olmadığı vurgulandı.
"Beklentimiz yem fiyatlarında daha büyük düşüşlerin olmasıdır" denilen açıklamada şu talepler sıralandı:
Şu an maliyetlerde öngörülemeyen değişimler yaşıyoruz, Ulusal Süt Konseyi’nin yeniden toplanması ve yeni karar alması elzemdir. Çiğ süt fiyatı en kısa zamanda 1,5 pariteye göre yeniden revize edilmelidir.
Ayrıca süte verilen 20 kuruşluk prim çok düşük kalmıştır. Bu destek hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 60 kuruş seviyelerine çıkarılmalıdır.Akaryakıt ve enerji fiyatları üreticiler için avantajlı olacak seviyelere indirilmelidir.
Yemde de akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistem gibi bir sistem hayata geçirilmeli, üreticilerin yeme gelen zamlar nedeniyle mağdur olmaları ve belirlenen pariteden sapmalar önlenmelidir.
Açıklamada, sözkonusu durumdan dolayı üreticilerin şevkinin kırıldığı, üretimden soğuduğu kaydedilerek, "Onlara umut ve güven verecek, hızlı atılacak adımlara ihtiyaç vardır. Bu sorunlara yönelik istikrar sağlayıcı tedbirler alınamayacak olursa bu topraklarda ne et ve süt üretilebilecek ne de bu ürünler ucuza tüketilebilecektir" denildi.
Independent Türkçe