ABD Ordusu: Tüm varyantlara karşı etkili bir aşı geliştirmenin eşiğindeyiz

Ordunun geliştirdiği SpFN aşısı, insanlı denemelerinin birinci aşamasını bu yıl tamamladı

Yeni aşıyı geliştiren Walter Reed Ordu Enstitüsü'nün Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi, Dr. Kayvon Modjarrad'ın yönetiminde (Yasin Öztürk / Anadolu Ajansı)

Shweta SharmaEric Garcia

ABD Savunma Bakanlığı'nın (DOD), dünya genelinde milyonlarca insanı öldüren, Delta ve Omicron varyantları da dahil olmak üzere Kovid-19'a ve diğer koronavirüslere karşı savaşabilecek bir aşıyı duyurmasına sadece haftalar kaldı.

Defense One'ın aktardığına göre, DOD'nin en büyük biyomedikal araştırma tesisi olan Walter Reed Ordu Araştırma Enstitüsü, yalnızca mevcut olanlara karşı değil, aynı zamanda diğer potansiyel suş ve varyantlara karşı da etkili bir aşı üretmek için yürüttüğü iki yıllık çalışmanın ardından bir atılıma yaklaştı.

Walter Reed'in Sivri Uçlu Ferritin Nanopartikül (Spike Ferritin Nanoparticle) isimli Kovid-19 aşısı (SpFN), bu yıl hayvanlar üzerindeki denemeleri olumlu sonuçlandırmıştı. Walter Reed'in Bulaşıcı Hastalıklar Şube Direktörü Kayvon Modjarrad, insanlı denemelerin birinci aşamasının da bu yıl olumlu sonuçlarla yürütüldüğünü belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birinci aşamanın sonuçları henüz incelenirken, aşının daha ikinci ve üçüncü aşama denemelerinden geçmesi gerekiyor.

Dr. Modjarrad, "Tüm ekibimiz ve sanırım tüm ordu için de bu noktaya varmak çok heyecan verici" dedi.

Enstitü, aşının etkinliğinin tespiti için aşılanmamış veya Kovid bulaşmamış kişilerde denenmesi gerektiğinden, insanlı denemelerin beklenenden daha uzun sürdüğünü belirtti.

Dr. Modjarrad, "Omicron'la beraber, bu virüsten gerçekten kaçmanın bir yolu yok. Bundan kaçınamayacaksınız. Yani çok yakında tüm dünyanın ya aşılanacağını ya da enfekte olacağını düşünüyorum" dedi.

Direktör, "Bunu gerçek dünya ortamında değerlendirmemiz ve aşının, daha önce başka bir şeyle zaten aşılanmış... veya hastalanmış çok daha fazla sayıda kişi üzerinde nasıl bir performans gösterdiğini anlamaya çalışmamız gerekiyor" diye ekledi.

Walter Reed, aşının daha geniş çapta dağıtımını üstlenecek sektör ortağının ismini henüz açıklamadı.

Araştırma enstitüsü, sadece SARS'ın geldiği kökenin değil, virüslerin nasıl mutasyona uğradığının anlaşılması için de "uzun vadeli bir stratejiye" odaklandıklarını belirtiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU