EPDK Başkanı Yılmaz: Evlere oto şarj istasyonu kurulacak

Oto şarj altyapısında sona gelindiğini belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, evlere şarj istasyonu kurulacağını, istasyonlar yaygınlaştıkça maliyetin düşeceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 2022'nin ilk yarısı bitmeden elektrikli otomobillere şarj hizmetine başlayabileceklerini belirterek, "Yaygınlaştıkça fiyatlar düşecek. Şarj istasyonlarının çoğu evde olacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Enerji Zirvesi'nde bir grup gazetecinin sorularını cevaplayan Yılmaz, 2022'nin ilk yarısı bitmeden elektrikli otomobillerin şarj hizmeti için mevzuat altyapısının tamamlanacağını belirterek, "Düğmeye bastığımızda düzenlemeler çok kısa sürede olacak. Hedefimiz Türkiye'nin her tarafında, herkesin erişebileceği istasyon yapısını geliştirmek. Gerekirse birtakım sübvansiyon ve mecburiyetler getireceğiz" dedi.

Önde gelen uluslararası şirketlerin, elektrikli araç pil teknolojisiyle ilgili olarak Türkiye'de yatırım yapacağını belirten Yılmaz, "Türkiye, gelecekte iyi bir enerji üssü olacak diye düşünüyorum. 1-2 yıl içerisinde Türkiye'nin her tarafında erişilebilecek noktaya gelmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

"Ek yüke karşı altyapı yatırımı yapıldı"

Şarj istasyonlarının şebekeye getireceği ek yüke karşı altyapı yatırımı yapıldığını aktaran Yılmaz, "Önce ihtiyaç noktalarını belirleyeceğiz, kapasitelerine bakacağız. Kurulu gücümüz de bu ihtiyaca cevap verecek çünkü elektrikte gücümüz artıyor" ifadelerini kullandı.

Şarj istasyonlarının istihdam oluşturacağını da dile getiren Yılmaz, "Şarj istasyonunun her bir parçası için sanayi kurulacak" diye konuştu.

2030'da 1 milyon elektrikli araç

Yerli şarj istasyonu üretebilir seviyeye geldiklerini anlatan Yılmaz, "Yerli şarj ünitesi üreten firmalarımız var. Gelecekte bu, önemli bir ihracat kalemimiz olacak. Örneğin bizim kuruma kurulmuş olan istasyon, güneşten besleniyor ve yerli" açıklamasını yaptı.

Araç şarj ünitelerinin maliyetinin gücüne göre değiştiğini ifade eden Yılmaz, "2 bin dolarlık da 30 bin dolarlık da var. Seri üretime geçildiği takdirde bu maliyetler çok ucuzlayabilir. Yaygınlaştıkça fiyatlar düşecek. Şarj istasyonlarının çoğu evde olacak" diye konuştu.

Yılmaz, gelecek yıl TOGG'un üretim bandından inmesi ve Paris Anlaşması'nın Türkiye'de yürürlüğe girmesiyle elektrikli araç sayısının hızla artacağını belirterek, "En tutucu projeksiyon dahi 2030'da elektrikli araç sayısının ülkemizde 1 milyon adede çıkabileceğini gösteriyor. Ülkemizde, 2023'te 75 bini aşkın elektrikli araç ve 12 bin 500 şarj soketi olmasını öngörüyoruz" dedi.

Ortalamayı aşan fazla ödeyecek

Yılmaz, elektrikte kademeli tarifeye geçiş ile ilgili maliyet çalışması yapacaklarını belirterek, "Türkiye ortalamasını alacağız, tüketimi aşan maliyetini ödeyecek. Kademeli tarifenin hayata geçmesi de yılbaşını bulur. Ayrıca, şimdilik bir kademe ama bu ileride daha farklı olabilir. Öncelikle korumamız gereken bir mesken var" dedi.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU