Hindistan Başbakanı Modi'nin yasaları, sokağa dökülen milyonlarca çiftçiye dayanamadı

Muhalefet kanunların seçimler nedeniyle geri çekileceğini savunurken emekçiler protestoların süreceğini vurguladı

Tarım yasalarını protesto eden çiftçiler, başkent Yeni Delhi yakınlarındaki yollarda traktörle gösteriler düzenlemişti (Reuters)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkede büyük tepkilere yol açan ve bir yıldan uzun süredir protesto edilen tarım yasalarının geri çekileceğini açıkladı.

Modi, bugünkü ulusa seslenişinde "Üç tarım yasasını da geri çekmeye karar verdik. Ay sonunda başlayacak parlamento oturumunda, üç yasanın geri çekilmesi için anayasal süreci başlatacağız" dedi.

Başbakan, konuşmasında uzun süredir yasaları protesto eden tarım emekçilerine hitap ederek "Protestolarda yer alan tüm çiftçilere sesleniyorum. Hepinizi evinize, sevdiklerinize, çiftliklerinize ve ailenize dönmeye çağırıyorum. Haydi, yeni bir başlangıç yapalım ve ilerleyelim" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Seçim için yaptılar"

Öte yandan daha önce çiftçilerin eylemlerine göre kararlarını değiştirmeyeceklerini açıklayan Modi hükümetinin bu sürpriz hamlesinin, Uttar Pradeş ve Pencap gibi çiftçilerin yoğunlukta olduğu eyaletlerde, şubat-mart arası düzenlenmesi öngörülen seçimlerde oy toplamak için yapıldığı da savunuldu.

Hindistan Ulusal Kongresi'nden muhalif milletvekili Palaniappan Chidambaram, resmi Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda "Başbakan'ın üç tarım yasasını geri çekme kararı bir politika ya da tutum değişiminden kaynaklanmıyor. Seçim korkusu nedeniyle bu adım atıldı" ifadelerine yer verdi.  

"Sadece sözle verilen vaatlere inanmıyoruz"

Pencap ve Haryana eyaletlerindeki çiftçiler, kararı sevinçle karşılayarak gösteriler düzenledi. Fakat mücadelenin henüz sona ermediğini belirten 99 yaşındaki tarım emekçisi Raj Singh Chaudhary, "Sadece sözle verilen vaatlere inanmıyoruz. Yasaların gerçekten geri çekildiğine dair yazılı kararı görene dek burada kalacağız" dedi.
 


Eylemci çiftçilerden Ramandeep Singh Mann da büyük sevinç yaşadıklarını belirterek "Everest Dağı'na çıkmayı başarmışsınız gibi!" dedi.

Mann, çiftçilerin ürünler için minimum asgari fiyat uygulaması gibi taleplerinin de kabul edilmesini istediklerini söyleyerek, yasaların resmi olarak kaldırıldığını görmeden eylemlerini sonlandırmayacaklarını açıkladı.

Tarım yasaları ve protestolar   

Geçen yıl eylülde onaylanan tarım yasaları, asgari destek fiyatı uygulamasının kaldırılması, belirli tarım ürünlerinin zaruri mal kapsamından çıkarılması ve çiftçilerin devlet destekli Tarımsal Üretim Piyasası Komitesi (Agricultural Produce Market Committee -APMC) aracılığı olmadan satış yapmasını öngörüyordu.
 

çiftçi protesto reuters.jpg

Çiftçiler, yasalara karşı başlattıkları protestolarda Yeni Delhi'ye doğru uzun konvoylar oluşturmuştu (Fotoğraf: Reuters)


Modi'nin lideri olduğu iktidardaki Hindistan Halk Partisi hükümeti, yeni yasaların tarım sektöründe reform yaratarak çiftçinin durumunu iyileştireceğini ileri sürerken, tarım emekçileriyse yasaların kazançlarını azaltıp kendilerini özel şirketlerin sömürüsüne çok daha açık hale getirdiğini savunuyordu.

Yasaların kabul edilmesinin ardından çiftçiler, sendikalar ve hükümet yetkilileri arasında yapılan görüşmelerse bir noktadan sonra tıkanmış ve ülkede büyük çaplı protestolar başlamıştı.
 

çiftçi protesto 2 afp.jpg

Binlerce protestocu, başkente vardıktan sonra eylemlerini şehrin en önemli yerlerinden Kızıl Kale'ye taşımıştı (Fotoğraf: AFP)


Milyonlarca tarım emekçisi traktörlerle yolları kapatmış, yürüyüş düzenlemiş, kamp kurmuş ve greve gitmişti.

Eylemlere Barbadoslu şarkıcı Rihanna, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi isimlerden de destek gelmişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC, New York Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU