Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, asgari ücretten vergi alınmaması durumunda devletin 20,5 milyar liralık bir maliyet ile karşılaşacağını ifade etti.
Güngör, bugünkü köşe yazısında “Yaklaşık 8 milyon kişinin gözü aralık ayında açıklanması beklenen ücretlerde” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Zam oranının aslında bütün çalışanları ilgilendirdiğini söyleyen Güngör, şunları yazdı:
En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretten vergi alınmamasına yönelik çalışıldığını açıklaması yüksek zam beklentisine giren işçileri daha da heyecanlandırdı. Şu anda asgari ücretten SGK primi, gelir vergisi, damga vergisi ve işsizlik sigortası işçi payı olmak üzere 752 TL kesinti yapılıyor. Asgari ücretliden yüzde 15 gelir vergisi ve binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor. Bu iki vergi için işçinin maaşından yapılan aylık kesinti 214 TL. 8 milyon asgari ücretli var. Eğer devlet gelir vergisi ve damga vergisi almaktan vazgeçerse Hazine'ye yıllık 20.5 milyar TL'lik bir maliyet çıkıyor. Bu milyonlarca çalışan için devletin büyük fedakarlık yapması demek... Hükümet vergi almaktan tamamen vazgeçerse çalışanların maaşında açıklanacak zam oranı dışında 214 TL'lik bir artış daha yapılmış olacak.
"Enflasyonun en az 7-8 puan üzerinde bir artış"
Güngör, yazısının devamında şunları söyledi:
Asgari ücret son 19 yılda birkaç dönem hariç genellikle enflasyonun üzerinde belirlenmiş durumda. Geçen yıl brüt asgari ücret yüzde 21.56 arttı. 2002'de ortalama 184 TL olan net asgari ücret 2021'de 2.825 TL oldu. Bu da nominal olarak yüzde 1.435'lik artış anlamına geliyor. Ancak enflasyon hesaba katıldığında reel artış bu orandan daha düşük... Hükümet son 19 yıldır genellikle asgari ücreti enflasyonun üzerinde belirledi. 2022 asgari ücreti belirlenirken de enflasyonun en az 7-8 puan üzerinde bir artış olabileceği belirtiliyor.
Sabah, Independent Türkçe