Dünya genelindeki insanların aşıyla ilgili düşüncelerini inceleyen ilk araştırmaya göre, aşıların güvenli olmadığına en çok inananlar Avrupalılar.
140 ülkede 140 bin kişiyle yapılan anketin sonuçları, dünya nüfusunun yüzde 79'unun aşılara güvendiğini gösterdi. Buna göre, ebeveynlerin yüzde 92'si de çocuklarına aşı yapıldığını ifade ediyor.
Ancak İngiltere'deki her 11 kişiden biri, Avrupa’nın geri kalanında da nüfusun yüzde 16’sı, aşıların güvensiz olduğunu düşünüyor. Her iki rakam da dünya ortalamasının üzerinde.
Buna göre, yüksek gelirli ülkelerdeki bireyler genellikle aşılara şüpheyle yaklaşıyor. Araştırmacılar, bunun devlete, doktorlara ve diğer otorite figürlerine duyulan güvensizlikle ilgili olduğunu düşünüyor.
Uzmanlara duyulan güvenin azalması da, endişeli ebeveynlerin sorularına sosyal medyada cevap aramaya başlamasına yol açıyor.
The Independent'e konuşan Profesör Larson, “Aşılar, insanların hükümetle olan ilişkisini açığa çıkarıyor” dedi.
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’nda aşılar üzerine çalışan Larson sözlerine şöyle devam etti:
Doğal yaşam taraftarı genç annelerin sayısı artıyor. Bu ebeveynler paleo diyetini, glutensiz gıdaları, evde yapılan doğumları tercih ediyor ve çocuklarına aşı yaptırmıyor. Artık doğum kontrol hapı bile kullanmıyorlar. Onun yerine aplikasyonlara başvuruyorlar.
Bu ebeveynlerin büyük kısmının önce aşıyla sorunu olmadığını belirtten Larson, aşı karşıtı grupların parçası haline geldikten sonra fikirlerini değiştirdiğini dile getirdi.
Profesör Larson, “Bu ebeveynler elbette ‘kötü’ değil, sadece yanlış yönlendirilmişler. Bilgi kirliliğinin bulunduğu bir ortamda doğru tercihi yapmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma raporu da; son 7 yılda İngiltere’deki yarım milyon çocuğa KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısı yapılmamasının sonucunda kızamık vakalarının yüzde 200 arttığını ve okullarda zorunlu aşı çağrısı yapıldığını göstermişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dünyada aşı karşıtlığının en yüksek olduğu ülkeyse Fransa. Burada nüfusun üçte biri aşıların güvenli olmadığına inanıyor. Bununla birlikte ülkede rutin aşılama geçen yıl zorunlu hale getirildi.
Zorunlu aşıların genelde güven oluşturmadığını belirten uzmanlar, sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi gerektiğini dile getiriyor ve sağlık yetkililerinin ebeveynlerin endişelerine doğrudan yanıt vermesini öneriyor.
Sağlık kuruluşu Wellcome’un yöneticisi Dr. Jeremy Farrar, “Fikriniz muazzam, yeni tedaviniz heyecan verici ve yöntemleriniz çok güçlü olsa da, önemli olan bunlardan fayda sağlayacak kişilerin rızası” dedi.
Farrar sözlerine şöyle devam etti:
Aşılar en önemli halk sağlığı araçlarından biri. Ancak bunu etkili şekilde kullanabilmek için insanların aşılara güvenmesini sağlamalıyız.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/health
Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan
© The Independent