Yeni bir araştırma, küresel ısınma Paris Anlaşması'nın da talep ettiği bir hedef olan 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırılabilirse Avustralya'daki Büyük Set Resifi'nin hayatta kalma şansı olduğunu gösterdi.
Avustralya'daki bir üniversite tarafından cuma günü yayımlanan çalışma, 1998'den bu yana resifin yalnızca yüzde 2'sinin ağarmadan etkilenmediğini ortaya koydu.
Isı dalgaları deniz suyunun sıcaklığını artırdıkça mercan resiflerinin rengini kaybederek beyaza dönmeye başlamasına ağarma deniyor. Birçok mercan resifi de sıcaklık nedeniyle hayatta kalma mücadelesi veriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Reuters'ın aktardığına göre, Avustralya Araştırma Konseyi'nin Mercan Resifi Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi'nde görev yapan ve çalışmanın baş yazarı olan Profesör Terry Hughes, "Küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece küresel ortalama ısınmayla sınırlı tutabilirsek o zaman hâlâ canlı bir Büyük Set Resifi'ne sahip olacağımızı düşünüyorum" dedi.
Profesör Hughes, Büyük Set Resifi'nin en ücra, en bozulmamış kısımlarının bile ısı dalgalarının artması nedeniyle en az bir kere ciddi şekilde ağardığını söyledi. Ve bu durumu daha da kötü hale getiren, ağarma olaylarının sıklığı nedeniyle mercanların iyileşmesi için yeterli zaman kalmaması.
Çalışmanın baş yazarı resiflerin korunması için Avustralya'dan daha katı önlemler talep etti. Fakat ülke, COP26 zirvesinde metan salımlarını kesme sözü vermeyi çoktan reddetti.
Hughes, "Hükümet hâlâ yeni kömür madenleri ve yeni metan gazı anlaşmaları için izinler veriyor ve Avustralya'nın Büyük Set Resifi'ne karşı sorumlulukları açısından tek kelimeyle sorumsuz davranıyor" ifadelerini kullandı.
Şu anda trajik bir şekilde içinde bulunduğumuz gidişat olan 3, 4 santigrat derecelik küresel ortalama ısınmaya gidersek o zaman Büyük Set Resifi'nden veya tropik bölgelerdeki diğer mercan resiflerinden geriye fazla bir şey kalmayacak.
1,5 santigrat derece hedefi Glasgow'daki COP26'nın da odak noktasıydı. Fakat zirvede dünya liderleri tarafından açıklanan güncellenmiş iklim eylemi hedeflerine rağmen tahminler, tüm ülkelerin net sıfır taahhütlerini yerine getirmesi ve 2030 yılına kadar metan salımlarını kesme planlarına bağlı kalması durumunda ısınmanın 1,8 santigrat dereceyle sınırlı olacağını belirledi.
Çarşamba günü yayımlanan anlık bir analiz, COP26'da açıklanan taahhütlerin dünyayı küresel sıcaklık artışını 1,9 santigrat dereceyle sınırlama yoluna sokmak için yeterli olabileceğini buldu: Bu, önceki tahminlere göre bir gelişme fakat hâlâ Paris Anlaşması'nın 1,5 santigrat derece hedefinin üzerinde. Küresel sıcaklıklar sanayi öncesi dönemlerden bu yana halihazırda 1 santigrat dereceden fazla artmış durumda ve bu da sıcak hava dalgaları, sel ve tayfun gibi ağır sonuçları olan aşırı hava olaylarının sıklığında ve şiddetinde artışa yol açtı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/climate-change/news
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent