Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) İngilizce yayın organı Global Times, Nazilerle özdeşleşen "nihai çözüm" ifadesini Tayvan'la ilgili 12 Ekim'de yaptığı bir paylaşımda kullandı.
Taiwan News adlı haber sitesi, Global Times'ın bu ifadeye yer vererek Tayvanlıları tehdit ettiğini yazdı.
Global Times, Çin ve Tayvan ilişkilerinin ele alındığı haberde adı açıklanmayan bir uzmanın şu görüşüne yer verdi:
ÇKP'nin ayrılıkçılığa karşı uyarısı konuşmaktan ibaret değil. Tayvan sorununun nihai çözümü barışçıl olsun ya da olmasın ayrılıkçılar yargılanacak, kınanacak ve cezalandırılacak. Bu aynı zamanda bütün Çinlilere verilen bir söz.
The CPC's warning against secessionism is not just talking the talk, and whether the final solution of Taiwan question will be peaceful or not, the secessionists will be judged, condemned and punished. This is also a promise to all Chinese people: expert https://t.co/cjB6ERsIrQ
— Global Times (@globaltimesnews) October 12, 2021
12 Ekim'de yapılan paylaşım Twitter'da duruyor. Ancak haberin içerisinde "nihai" kelimesi geçmiyor.
Naziler, Yahudi karşıtı politikalarını "Yahudi sorunu" olarak nitelemişti. Yahudilere yönelik toplu katliam planlarına da "nihai çözüm" deniyordu.
Taiwan News, Pekin'in de buna benzer şekilde sık sık "Tayvan sorunu" ifadesini kullandığına dikkat çekti. Haberde, Global Times'ın paylaşımının sosyal medyada epey eleştirildiği ve Tayvan'a bir tehdit olarak görüldüğü yazıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Global Times'ın haberinde ayrıca Xiamen Üniversitesi Tayvan Araştırma Enstitüsü profeösrü Li Fei'nin görüşlerine yer verildi. Çin'in, ayrılıkçılara dair bir kara liste yayımladığını söyleyen Fei, bu listenin söz konusu kişilerin "sıradan insanlardan" ayrılacağını kanıtladığını kaydetti.
Barışçıl olsun ya da olmasın herhangi bir çözümde, kara listeye alınanlar adalete teslim edilecek.
Taiwan News, bu söylemlerin Nazi Almanyası'nda Yahudileri diğerlerinden ayırmak için kullanılan sarı rozeti hatırlattığını söyledi.
Çin-Tayvan gerginliği
II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı. Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etmişti
BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı. Tayvan o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.
Independent Türkçe, Global Times, Taiwan News
Derleyen: Uğurcan Yıldız