CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlara açılan adli ve idari davaları, Meclis gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, 2016- 2021 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte sonuçlanan adli ve idari davaların konularını, bu davalardan kaçında bakanlığın mahkûm edildiğini ya da kazandığını sordu. Yine aynı tarihler arasında bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların taraf olduğu icra davalarının sayısını soran Tanrıkulu, bakanlık tarafından dışarıdan satın alınan hukuk ve danışmanlık hizmetleri ile bu hizmetlere ödenen tutarın açıklanmasını talep etti.
CHP’li Tanrıkulu’nun soru önergesini, Bakan Süleyman Soylu cevapladı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlara 2016-2021 yılları arasında 106 bin 468 adli ve idari dava açıldığını söyleyen Soylu, bu davalardan 47 bin 564’ünün bakanlık lehine, 19 bin 606’sının ise aleyhine sonuçlandığını kaydetti. Taraf olunan icra davaları sayısına dair soruya ise 16 bin 6 icra işlemi yapıldığı yanıtı verildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hukuk ve danışmanlık hizmetleri bütçesi açıklanmadı
Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Tanrıkulu’nun İçişleri Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar tarafından dışarıdan satın alınan hukuk ve danışmanlık hizmetleri ile bu hizmetlere ödenen miktara ilişkin sorusu ise net yanıt bulamadı. Bakan Soylu bu soruya, “Bakanlığımız bağlı kurum ve kuruluşları tarafından hukuk danışmanlığına ilişkin iş ve işlemler 01/11/2011 tarih ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname’nin hükümlerine göre yürütülmektedir” yanıtı verdi.
"Yurttaşlarıyla bu kadar çok mahkemelik olan başka bir dönem yaşanmamıştır"
Bakan Soylu’nun, soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Tanrıkulu’na göre, Bakanlığın yaklaşık 20 bin davada mahkûm edilmesi, kamu gücünün hukuk dışına çıktığının en büyük kanıtı. İçişleri Bakanlığı aleyhine açılan davalar arasında işkence ve kötü muamele, bir eylemden ortaya çıkan zararın karşılanması, kamu ihmalleriyle yaşanan sakatlanmalar gibi konular olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, “İçişleri Bakanlığı aleyhine açılan davalar idari hizmet ve eylemlerden zarar gören yurttaşların açtığı davalardır. Bu davaların sayısı aynı zamanda hükümetin yurttaşlara hizmet verirken nasıl hukuk dışına çıktığını da ortaya koymaktadır. Yurttaşlarıyla bu kadar çok davalık, mahkemelik olan başka bir dönem yaşanmamıştır. Yurttaşlarımız adil olmayan yargı süreçlerine maalesef mahkûm edilmektedir” dedi.
Bakanlığın son beş yılda aldığı 20 bine yakın mahkûmiyetin üzerine düşülmesi ve incelenmesi gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, “Çünkü İçişleri Bakanlığı, esas itibariyle kamu gücünün kullanıldığı bir mekanizmadır. Dolayısıyla 20 bine yakın mahkûmiyeti düşündüğümüzde idarenin hizmetleri yerine getirmede kusurlu olduğunu görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Gazete Duvar