Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi 41 ülkenin 2016’ya ait doğum izni ve okul öncesi çocuk bakımı politikalarını inceleyerek en aile dostu ülkeleri sıraladı.
Buna göre ülkelerin doğum izni politikalarında en aile dostu ülke İsveç olurken, en uzun doğum iznininse 85 haftayla Estonya’da verildiği belirtildi. Annelere verilen ücretli doğum izni, babalara verilen ücretli doğum izni, çocuk bakım merkezlerindeki 3 yaş altı çocukların oranı ve çocuk bakım merkezlerindeki 3-6 yaşlarındaki çocukların oranları olmak üzere 4 temel göstergeyi baz alan listenin zirvesinde İsveç yer alıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ülkede ücretli ebeveynlik izninin 35 hafta olduğu belirtilen raporda, bu iznin yaklaşık 11 haftasından babaların da yararlanabildiğine dikkat çekiliyor. İsveç’te 3 yaş altı çocukların yüzde 51’inin okul öncesi bakım imkanlarından yararlandığı, 3-6 yaşlarındaki çocuklardaysa bu oranın yüzde 97 olduğu ifade ediliyor.
Aile dostu politikaları uygulayan ülkeler sıralamasında İsveç’i Norveç, İzlanda, Estonya ve Portekiz izliyor.
Japonya, Güney Kore, Şili, Kanada, Meksika, İsrail, Avustralya, Yeni Zelanda, ABD ve Türkiye ise kıyaslanabilir veri eksikliği nedeniyle listede yer almıyor.
Rapora göre, en uzun ücretli annelik izniyse 85 haftayla Estonya’da veriliyor. Estonya’yı 72 haftayla Macaristan, 61 haftayla Bulgaristan izliyor. Listenin sonundaysa 8 haftalık ücretli izinle Yeni Zelanda ve Avustralya’yla, annelere hiçbir ücretli izin süresi tanımayan ABD yer alıyor. Türkiye’de ise anneler için ücretli doğum izni 16 hafta.
Babalık iznindeyse listenin başında 30 haftalık ücretli izinle Japonya var. Ancak 2017’de bu ülkede çocuğunun doğumunun ardından ücretli izin alan baba sayısı 20’de 1 oranında. Benzer şekilde Güney Kore de 17 haftalık babalık izniyle ikinci sırada yer alıyor. Ne var ki ülkede her 6 babadan yalnızca 1’i bu izni kullanıyor. Türkiye’de ise babalık izni 1 hafta.
UNICEF raporu, ücretli babalık izninin babaların bebekleriyle bağ kurmasına, sağlıklı bebek ve çocuk gelişimine, lohusa depresyonunun azalmasına ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yardımcı olduğuna dikkat çekiyor. UNICEF, hükümetlere babalara yönelik ücretli izin politikaları geliştirilmesi ve babaların bu izinleri kullanmaları için cesaretlendirilmesi çağrısı yapıyor.
© The Independentturkish