Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) 1930'dan beri yapılan Dünya Kupası ile ilgili yeni önerisi bir süredir tartışılıyor.
FIFA, 1930'dan beri düzenlenen ve futbol dünyasının en prestijli organizasyonlarının başında gelen Dünya Kupası'nın 4 yılda bir yerine 2 yılda bir yapılması önerisinde bulundu.
Yeni projenin fikir babası ise FIFA Futbol Gelişim Direktörü görevini yürüten Fransız teknik adam Arsene Wenger.
Wenger, zaman zaman birçok teknik adamın da dile getirdiği sıkışık fikstür nedeniyle eleştirilerin odağında yer alan yoğun maç takvimlerini daha aza indirmek ve uluslararası milli maçlar için verilen araları, bir veya ikiye indirerek yoğunluğu azaltma fikriyle yola çıktı.
Bu konudaki en büyük destekçisi ise FIFA Başkanı Gianni Infantino.
"FIFA üyesi 211 federasyonun da onayıyla demokratik bir çözüm"
Dünya Kupası'nın 2 yılda bir düzenlenmesi ile ilgili çalışmaların oldukça verimli geçtiğini ve yaptığı görüşmelerden olumlu dönüşler geldiğini aktaran Wenger, şunları söyledi:
Hedefim, FIFA üyesi 211 federasyonun da onayıyla demokratik bir çözüm. Aralık ayına kadar Dünya Kupası projemiz için toplantılar sürecek. Sonrasında federasyonlarla bir araya gelip kararımızı vereceğiz.
Wenger ve FIFA'nın turnuva ile ilgili kararına karşı çıkan birçok kurum ve isim bulunuyor.
Ceferin: Federasyonlarımız bunu desteklemiyor
UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, geçen haftalarda The Times'a verdiği röportajda her yaz büyük turnuva yapılmasının futbolu öldüreceğini, bu durumun oyuncular için kabul edilemez olduğunu söyleyen Ceferin, şu ifadeleri kullanmıştı:
Her 2 yılda bir olursa bu Kadınlar Dünya Kupası veya Olimpiyatlarla çakışır. Her 4 yılda bir oynanması turnuvanın değerini ön planda tutuyor. Olimpiyatlar gibi Dünya Kupası'nı bekliyorsunuz. Büyük bir turnuva ve federasyonlarımız bunu desteklemiyor.
ECA: Yıkıcı sonuçlar doğurabilir
Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) ise FIFA'nın gündeme getirdiği Dünya Kupası'nın dört yerine iki yılda bir düzenlenmesi fikrinin kendilerinde derin endişeye yol açtığı ifade etti.
Açıklamada birçok futbol paydaşının bu fikre karşı olduğu hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:
Taraflarla gerçek bir fikir alışverişi içinde bulunulmadan FIFA'nın bu konuyu sürekli gündemde tutması, ulusal ve uluslararası futbolda doğrudan yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Futbolcular, yoğunlaşan maç takvimi nedeniyle sağlıklarını riske atmak zorunda kalacak. Dünya Kupası'nın iki yılda bir yapılması, kulüp ve ülke düzeyindeki organizasyonların değerini azaltacak. Kadın ve gençler kategorisindeki organizasyonlar, erkeklerinkiyle çakışacak. Futbol takvimi daha da sıkışacak.
UEFA ve ECA'nın yanı sıra Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) ile ünlü teknik direktörler Rafael Benitez ile Jürgen Klopp da yeni düzenlemeye karşı olduklarını duyurdu.
Dünya Kupası'nın yeni formatı tartışılırken gözler ise yeniden FIFA'ya çevrildi.
FIFA, 30 Eylül'de Wenger'in planı doğrultusunda, kadın ve erkek futbolunda uluslararası maç takvimi konusunu görüşmek amacıyla çevrim içi bir toplantı gerçekleştirecek.
Dünya Kupası, erkeklerde 1930, kadınlarda ise 1991'den bu yanan her dört yılda bir kez düzenleniyor.
Belgin: Para, her şeyi katlettiği gibi futbolu da rezil edecek galiba
Dünya Kupası'nın iki yılda bir düzenlenmesi fikrini "saçma" olarak nitelendiren Kemal Belgin, "Dünya Kupası 4 yılda bir yapılıyor, 4 yılda bir de Avrupa Şampiyonası var. Nasıl olacak? Dünyanın bir ucundan diğer ucuna gitmek kolay değil. Bunu etkileyen birçok faktör var. Dünya Kupası'nın en ideal biçimi 4 yılda bir düzenlenmesidir. Değiştirmeyi düşünen kafayı yemiş demektir açıkçası" şeklinde görüş belirtti.
Söz konusu fikrin hayata geçmemesi gerektiğini savunan Belgin, "Öyle şey olmaz. Para, her şeyi katlettiği, rezil ettiği gibi futbolu da rezil edecek galiba. Onun için uğraşıyorlar. Bütün hikaye para. Siz parayı spora, futbola tercih ederseniz ona bizim aklımız ermez" dedi.
"Futbol heyecanını kıtalara yayabilme gibi birçok neden var"
Tarih boyunca Dünya Kupası turnuvasının düzenlenme şeklinin belli olduğunu aktaran Belgin, organizasyonun toplumları da bir araya getirdiğine dikkati çekerek, "Süregelen bir gelenek var. Bu yıl Avrupa'da olmuşsa 4 sene sonra Güney Amerika'da veya Afrika'da, Asya'da olur. Futbolun heyecanını kıtalara yayabilme, o duyguyu dünya toplumlarına aşılama gibi birçok neden var. İki senede bir olursa olmaz, bu duygu kaybolur. Olmaz öyle şey" dedi.
Turnuvanın her 2 yılda bir düzenlenmesinin taraftarları da zorlayacağını savunan Belgin, şöyle konuştu:
Bir taraftar düşünün. Futbol meraklısı, Dünya Kupası'nı da yerinde izlemek istiyor. Ekonomik durumu da namütenahi. Örnek veriyorum Arjantin'deki Dünya Kupası'na gitmek için 4 sene para biriktiriyor. Her 2 yılda bir bu para biriktiremez. Nasıl biriktirecek? O kıtadan o kıtaya, o ülkeden o ülkeye. Yeni düzende iki maç bir ülkede, iki maç başka ülkede düzenleniyor. Hep bunlar para derdi. 6 Avrupa Şampiyonası'nı yerinde izledim. Belçika-Hollanda ortaklığında düzenlenen dışında hepsi tek ülkedeydi. O da Belçika-Hollanda arası Kadıköy'den Suadiye'ye gitmek gibiydi ama hep belli bir ülkede oynanıyordu. Onun bile suyu çıktı. EURO 2020'de 2 maç Belgrad'da, 3 maç Bükreş'te... Öyle şey olmaz.
"Futbolun seyredilecek yanı kalmadı, bunlar tam rezil edecek"
"Dünya Kupası 2 yılda bir olursa futbol yazarlığını bırakabilirim" diyen Belgin, futbola olan ilginin yapılan sık değişikliklerle azaldığını ifade ederek, "Futbol hayranıyım ama şu anda voleybol, basketbol takip ediyorum. Futbolun seyredilecek bir yanı kalmadı, bunlar tam rezil edecekler. Yok 2 yılda bir Dünya Kupası, yok 14 yabancı, 8 sahada diğerleri kenarda ya da tribünde, yok Avrupa Süper Ligi... Bir taraftan artık vazgeçilmesi lazım. Kaliteyi de düşürür bu kadar değişiklik" değerlendirmesinde bulundu.
© The Independentturkish