Sovyetler Birliği döneminde yaşanan nükleer felaketi konu eden Çernobil dizisi, Rusya'da tartışılmaya devam ediyor.
Rusya Komünist Partisi, Batılı ülkelerin diziyi Rusya’ya karşı kara propaganda aracı olarak kullandığını öne sürerek ülkede yayından kaldırılmasını talep etti.
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'na (Roskomnadzor) başvuru yaptıklarını açıklayan Rusya Komünist Partisi İcra Kurulu Başkanı Sergey Malinkoviç, yasaklanması istedikleri diziye ilişkin “Gerçek trajedi, Çernobil dizisinin HBO’nun ideolojik manipülasyonu olduğudur” ifadelerini kullandı.
Malinkoviç, Çernobil faciasının gerçek olduğunu ancak olayın yayıncı kuruluş HBO tarafından ideolojik hedef haline getirildiğini, yapımda Sovyetler Birliği’nin karalandığını ve dizinin uydurma sahnelerle dolu olduğunu öne sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rusya'nın komünikasyon denetçisi Roskomnazdor ise bu konuyla ilgili henüz kendilerine intikal eden bir başvurunun olmadığını, olursa değerlendirileceğini belirtti.
Rus basınında görüş ayrılığı
Rus medyası ise Çernobil dizisine ilişkin farklı görüşte. Argumenty Fakti gazetesi dizide Sovyet halkının “kanlı cellatlar ya da çaresiz kurbanlar” şeklinde gösterildiği gerekçesiyle yapımı eleştirirken, Rossiyskaya Gazeta’nın TV eleştirmenlerinden Susanna Alperina dizide propoganda yapılmadığını savunuyor.
Çernobil Nükleer Santrali'nde ne yaşanmıştı?
Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 110 kilometre uzaklıktaki Pripyat’ta bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nin 4'üncü reaktöründe meydana gelen patlama nedeniyle havaya nükleer bulut yayılmıştı.
Başta komşu ülkeler olmak üzere pek çok bölge faciadan etkilenmiş, kanser vakalarında artış meydana gelmişti.
Olayın ardından 33 yıl geçse de ölü sayısı netleşmedi.
Zira patlama nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 31 olarak açıklansa da Birleşmiş Milletler (BM), 4 bin kişinin öldüğünü savunuyor.
BM olaydan etkilenen kişi sayısının da 3,5 milyonu bulduğunu belirtiyor.
Independent Türkçe