Bilim insanları ineklere "tuvalet eğitimi" veriyor

Çiftlik hayvanlarının idrar ve dışkıları küçük bir yerde bir arada kaldığında birleşerek amonyak oluşturabiliyor

Atıklarının ürettiği amonyak emisyonlarının azaltılmasını sağlamak için ineklere tuvalet eğitimi veriliyor.

Bilim insanları buzağıların tuvalet kullanmayı çok küçük çocuklardan daha hızlı öğrenebildiğini keşfetti. Bunun hava kirliliğinin azaltılmasını ve daha hayvan dostu çiftlikler kurulmasını sağlayacağı umuluyor.

İneklerin otlarken bağırsaklarını özgürce boşalttıkları bir çiftlikte atıkların birikip yayılması genellikle bölgedeki toprağı ve su yollarını kirletiyor.

Bu durum, inekleri ahırlara kapatarak kontrol altına alınabiliyor fakat sıkışık yerlerde idrar ve dışkılar birleşerek dolaylı bir sera gazı olan amonyağı oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnek atıklarında üretilen amonyak iklim değişikliğine doğrudan katkıda bulunmuyor fakat toprağa sızdığında mikroplar onu metan ve karbondioksitten sonra en zararlı üçüncü sera gazı olan azot protoksite dönüştürüyor.

Tarım en büyük amonyak emisyonu kaynağıyken, hayvancılık da bu katkının yarısından fazlasını teşkil ediyor.

Almanya ve Yeni Zelanda'dan araştırmacılar, MooLoo eğitimi adı verilen bir sürecin buzağılara ödül karşılığında tuvaletlerini yapmayı öğretebileceğini keşfetti.

Almanya'daki Çiftlik Hayvanları Biyolojisi Araştırma Enstitüsü'nden (FBN) hayvan psikoloğu Dr. Jan Langbein "Sığırların genellikle dışkılamayı veya idrara çıkmayı kontrol edemediği varsayılır" dedi:

Diğer birçok hayvan veya çiftlik hayvanı gibi sığırlar da hayli zekidir ve çok şey öğrenebilir. Neden tuvalet kullanmayı öğrenemesinler?

 

newFile-12.jpg
İnekler atıklarının ürettiği amonyak emisyonlarının azaltılmasını sağlamak üzere tuvalet eğitimi alıyor (Thomas Häntzschel/Nordlicht/FBN)


Ekip buzağıları idrarlarını tuvalete yaptıklarında ödüllendirerek geriye doğru çalışmaya (problemin başlangıç ​​koşullarına odaklanan bir çözüm bulma stratejisi -ed.n.) başladı.

Daha sonra buzağıların idrar yapmaları gerektiğinde tuvaletlere dışarıdan yaklaşmasına izin verildi.

Dr. Langbein “Hayvanları sürece dahil etmeye çalışmalı ve öğrenmeleri gerekenleri takip etmeleri için eğitmelisiniz" dedi:

Hayvanları eğitmenin mümkün olabileceğini tahmin etmiştik, ama bunun ne ölçüde yapılabileceğini bilmiyorduk.

Araştırmacılar, tuvalet kullanımını teşvik etmek için buzağıların tuvaletin dışında idrara çıkmayı hoş olmayan bir deneyimle ilişkilendirmesini istedi.

Dr. Langbein "Başta ceza olarak kulak içi kulaklık kullandık ve ne zaman dışarı idrar yapsalar çok kötü bir ses verdik" dedi:

Bunun çok da itici olmadan hayvanları cezalandıracağını düşündük ama umursamadılar. Nihayetinde hafif bir caydırıcı olarak bir damla su işe yaradı.

Araştırma ekibi birkaç hafta sonunda deneydeki 16 buzağıdan 11'ini başarıyla eğitti.

Buzağıların, tuvalet eğitiminde çocuklarla kıyaslanabilir bir performans göstermesi dikkat çekiciydi. Hayvanlar, çok küçük çocuklara nazaran daha üstün bir performans sergilemişti.

Dr. Langbein daha çok eğitimle bu başarı oranının daha da geliştirilebileceğine dair iyimser.

Araştırmacı, "Sığırlarla yapılan 10, 15, 20 yıllık araştırmalardan sonra hayvanların bir kişiliği olduğunu ve farklı şeyleri farklı bir şekilde ele aldıklarını biliyoruz" diye konuştu:

Hepsi aynı değil.

Araştırmacılar artık  ineklere nasıl tuvalet eğitimi verileceğini biliyor ve bulgularını gerçek sığır barınaklarına ve dış mekan sistemlerine aktarmak istiyor. 

Dr. Langbein birkaç yıl içinde "tüm ineklerin tuvalete gideceğini" umuyor.

Söz konusu araştırma, Current Biology adlı dergide yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU