Sri Lanka, döviz krizi nedeniyle ithalat yapılamaması ve gıda tedarikinde yaşanan sorunlar sebebiyle pazartesi günü olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
Güney Asya ülkesinde paranın değerinin düşmesiyle gıda fiyatlarında artış yaşanmış ve stokçuluk ortaya çıkmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şeker, pirinç, soğan ve patates gibi kalemlerin fiyatları patlamış; süt tozu ve tüp gazındaki kıtlık nedeniyle dükkanların önünde uzun kuyruklar meydana gelmeye başlamıştı.
Yetkililer OHAL'le temel gıda ürünlerinin tedarikini kontrol altına almayı ve fiyatlarını belirlemeyi hedefliyor. Bunların arzını kontrol etmek için eski bir üst düzey general "temel hizmetler komiseri" olarak atandı.
Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın basın ofisi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Yetkili memurlar çeltik, pirinç ve şeker dahil olmak üzere temel gıda ürünlerinin stoklarını satın alarak bunları halka indirimli şekilde temin etmek için adımlar atabilecek. Piyasa usulsüzlüklerini önlemek için bu ürünler devlet garantili fiyata veya ithal edilen malların gümrük değerine göre belirlenecek.
Sri Lanka'da ağustos ayında enflasyon, bir önceki aya göre yüzde 0,03'lük artışla yüzde 6'ya ulaştı. Ekonominin geçen yıl yüzde 3,6 oranında daraldığı ülkede Merkez Bankası, para birimini desteklemek için iki hafta önce faizleri yükseltti.
Ülkede döviz rezervleri, hükümetin göreve geldiği Kasım 2019'da 7,5 milyar dolarken Temmuz 2021'de 2,8 milyar dolara geriledi. Bu sürede Sri Lanka rupisi, ABD doları karşısında yüzde 20'den fazla değer kaybetti.
Independent Türkçe, Reuters, Euronews Türkçe
Derleyen: Uğurcan Yıldız