Erkekler baba olmalarının ilk yılında yakın arkadaşlarını kaybediyor

Hiç arkadaşı olmayan yeni babalarsa, ebeveynliğin getirdiği stresle baş etmekte daha fazla zorlanıyor

Arkadaşlarla vakit geçirmek ebeveynlik stresini azaltan bir faktör olarak görülüyor / Fotoğraf: Reuters

Sarah Young - The Independent

Baba olmalarının ilk 12 ayında yakın arkadaşlarını kaybeden erkek sayısı giderek artıyor.

Çocuk sahibi olmak pek çok erkek için hayatın en değerli deneyimlerinden biri kabul edilirken, ebeveynliğe geçiş süreci, zorlukları da beraberinde getirebiliyor ve bu dönem, meslektaşlardan, aileden ve arkadaşlardan destek almanın çok önemli olduğu bir zaman haline geliyor.

Öte yandan yeni bir araştırma, her 5 erkekten birinin yakın arkadaşlık ilişkilerinin babalığın ilk yılında zedelendiğini gösteriyor.

Dahası, iyi arkadaşları olmayan yeni babalar, ebeveynliğin getirdiği kaçınılmaz stresle baş etmekte daha fazla zorlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Movember Foundation adlı kuruluşun yaptığı bir araştırma için, Kanada, İngiltere, ABD ve Avustralya’dan 4 bin erkek seçildi.

16 Haziran Babalar Günü öncesi gerçekleştirilen ankette, bu kişilerin babalık ve baba olmanın etkileri konusunda toplumsal bağları mercek altına alındı.

Çalışmaya katılan erkeklerin yüzde 20’si, sahip oldukları yakın arkadaş sayısının, baba olmalarından sonra geçen 12 ayda azaldığını söyledi. Hiç iyi arkadaşı bulunmayan erkeklerin yüzde 33’ünün yaşadığı stres seviyesiyse, en az bir arkadaşa sahip erkeklerin yüzde 23’üne oranla daha yüksek çıktı. 
 


Araştırmada ayrıca, erkeklerin yüzde 23’ünün baba olduktan sonra kendilerini dışlanmış hissettiği ve ebeveynlik baskısının genç erkekleri muhtemelen daha çok etkilediği sonucuna ulaşıldı.

18-35 yaş aralığındaki erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ı, 55 yaş üstündekilerin ise yüzde 11’i daha fazla yalnızlık hissettiklerini ifade etti. Stres seviyesine gelindiğinde de genç babaların yüzde 29’unda yüksek stres seviyesi saptanırken, 55 yaş üstünde bu oran yüzde 17’de kaldı.

Ortaya konan raporda ayrıca, ilişkilerinin kalitesinden memnun olmayan babaların stresle başa çıkma ihtimallerinin daha az olduğu, bu kişilerin kimsenin kendilerine sahip çıkmadığı ve dışlandıkları hissini taşıdığı kaydedildi.

Movember CEO’su Owen Sharp, “Araştırmamız, size sahip çıkan yakın arkadaşlara sahip olmanın, yaşanan strese karşı tampon vazifesi gördüğünü gösteriyor. Arkadaşlarla vakit geçirmek, hem sizin hem de ailenizin iyiliği için pilinizin yeniden dolmasını sağlıyor” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU