İsrail'de 2017 ve 2020 arasındaki şiddet olaylarını inceleyen yeni bir araştırma, ülkedeki Filistinlilerin şiddet mağduru olma ihtimalinin Yahudilere kıyasla çok daha fazla olduğunu ortaya koydu.
İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) Araştırma ve Bilgi Merkezi tarafından yürütülen çalışmaya göre 25 yaş üstü Arapların silahlı saldırıya uğrama olasılığı, aynı yaş aralığındaki Yahudi İsraillilere göre 36 kat daha fazla.
Araştırmanın ilk bulguları, incelenen üç yıllık süre zarfında ateşli silahlarla yaralanan 10 bin 891 kişi olduğunu gösterdi. İncelemeler sonucunda bunların yüzde 84'ünün İsrail'de yaşayan Araplardan oluştuğu anlaşıldı.
Öte yandan İsrail'de yaşayan Araplar, ülke nüfusunun yalnızca 5'te birini oluşturuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırma ayrıca, silahla işlenen suçların istikrarlı bir şekilde arttığını da gösterdi. 2017'de bu suçların bin 733 Arap ve 267 Yahudi kurbanı vardı. 2020'de ise bu rakamlar önemli ölçüde artmış; 2 bin 983 Arap ve 397 Yahudi silahlı saldırı mağduru olmuştu.
Bulguların ayrıntıları, İsrail eğitim bakanının Filistinli bir danışmanının kuzeydeki Rameh kasabasında evinin önünde vurularak öldürülmesinden sadece bir gün sonra ortaya çıktı.
İsrail'deki Filistinli liderler silahlı saldırılardaki artışa uzun süredir dikkat çekiyor. Örneğin eski parlamenter Yousef Jabareen, martta yaptığı bir açıklamada, İsrail'in Filistinlileri etkileyen meselelerde çifte standart uyguladığını söylemişti.
Jabareen, "Araplar silahsız bir toplum için haykırıyor" demişti.
Haaretz gazetesinde bir yazı kaleme alan Jabareen, Filistinlilerin yaşadığı bölgelerdeki silahlı suçlarla mücadelede İsrail'in kayıtsız kaldığını ifade etmişti:
Polis Araplara vatandaştan çok düşman muamelesi yapmaya alıştı.
Söz konusu araştırmadan gelen bulguları, Birleşik Arap Listesi'nin (Ra'am) lideri Mansur Abbas da yorumladı.
Kolluk kuvvetlerinin yanı sıra eğitim gibi alanlara da yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Abbas, sözlerini şöyle sürdürdü:
Toplumumuzdaki suç ve şiddet, her düzeyde kapsamlı bir şekilde ele alınması gereken ciddi bir hastalıktır ve bu olgunun tüm nedenleriyle ilgilenilmesi gerekir.
Independent Türkçe, Times of Israel, Middle East Monitor
Derleyen: Çağla Üren