Selden etkilenen Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta yaşanan felaketin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor.
Bozkurt'ta afetzedeler evlerine seyyar merdivenle girerek eşyalarını alıyor
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde afetzedeler, sağlam kalan ancak girişleri su ve çamurla dolan apartmanlara seyyar merdivenle girerek eşyalarını tahliye etti.
İlçede 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, vatandaşlar da geriye kalan eşyalarını kurtarmak için çaba harcıyor.
Bazı binaların yıkıldığı, çok sayıda binanın hasar gördüğü ilçede, vatandaşlar giriş katları su ve çamurla dolan apartmanlardaki dairelerine dışarıdan uzatılan merdivenler yardımı ile ulaşıyor.
Deniz Apartmanı'nda yaşayan Nurten Özçelik, merdivenle evlerine girmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, "Eşyalarımıza bakmaya ve birtakım ihtiyaçlarımızı almaya geldik. Bağırmaktan sesim de kısık. Binanın dört bir yanına su geldi. Bağırdık kurtarılmak için o arada sesimiz kısıldı. Çok kötüydü buralar. Ölümden döndük diyebilirim. Çok berbattı” diye konuştu.
Apartman sakinleri olarak sel sırasında büyük korku yaşadıklarını ve üst katlara kaçtıklarını belirten Özçelik, "Ben Mehmet amcayı aldım sırtıma. Yukarı çıkarken bütün kapılara vurdum. En üst kata kadar çıktık. Herkesi en üst katta topladık. Sonra bir baktım ki ikinci kata kadar su doldu." ifadelerini kullandı.
Köylere helikopterle jeneratör yardımı devam ediyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde, elektrikleri kesik olan köylere helikopterle jeneratör ulaştırmaya devam ediyor.
Bozkurt'a 3 kilometre uzaklıktaki Abana ilçesine 35, 40 ve 80 kilovatlık jeneratörleri getiren Başkent EDAŞ ekipleri, bu jeneratörleri jandarma helikopteriyle, elektriği olmayan Çatak, Karacakaya ve Bayramgazi köylerine bıraktı.
Başkent EDAŞ Yetkili Mühendisi Ertuğrul Koyuncu, elektriği olmayan köylerin enerji ihtiyacının karşılanması yönünde çalıştıklarını belirtti.
Selden ulaşımı kesilen köylere jandarma helikopteri ile ulaştıklarını ve yaptıkları incelemede köylerin jeneratör ihtiyaçlarını belirlediklerini belirten Koyuncu, "Jeneratör ile birlikte teknik malzeme ve ekiplerimizi de gönderiyoruz. Ekiplerimiz köye geldiklerinde helikopterden jeneratörleri alıp köyün elektrik ihtiyacının karşılanması için kurulumunu yapıyor" dedi
Sinop
Sinop'un Ayancık ilçesinde sel felaketinin yol açtığı yaralar sarılmaya çalışılırken, güvenlik güçleri ilçenin eski haline gelmesi için canla başla çalışıyor.
Sel nedeniyle çok sayıda iş yeri ve evin su altında kaldığı ilçede, temizlik çalışmaları devam ediyor.
Çeşitli belediyeler ve gönüllü vatandaşlar tarafından yapılan çalışmalara güvenlik güçleri de tüm güçleriyle destek oluyor.
Sinop İl Emniyet Müdürlüğü ile farklı birliklerden kente gelen jandarma ve komanda ekipleri ilçede büyük zarar gören Ayancık Devlet Hastanesi binası ile Organize Sanayi Bölgesi'nde su altında kalan iş yerlerinde temizlik çalışması yapıyor.
İlçedeki temizlik çalışmalarında şu ana kadar çok sayıda cadde, sokak ve ev selin getirdiği çamur, tahta parçası ve taşlardan temizlendi.
Bartın Valiliği felaketin bilançosunu açıkladı
Bartın Valiliği, şiddetli sağanağın ardından oluşan sel afeti nedeniyle 49 aracın zarar gördüğünü, yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı 46 yapının bulunduğunu ve 94 konutta eşya zararı tespit edildiğini bildirdi.
Valilikten yapılan açıklamada, 11 Ağustos'ta saat 03.00 sıralarında başlayan sel afetinin Ulus ilçesi Abdipaşa ve Kumluca beldeleri bölgesindeki köylerde etkili olduğu anımsatıldı.
Sel afetinde bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, Karayollarına ait 4, İl Özel İdaresine ait 9 olmak üzere 13 köprünün yıkık durumda olduğu kaydedildi.
Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
Ulaşılamayan yerleşim yeri bulunmamakta, servis yolu, menfez, boru gibi yöntemlerle ulaşım sağlanmıştır. Elektriksiz yerleşim yeri bulunmamaktadır. Köy ve bağlıları ile 32 üniteye su verilememektedir. Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 46 yapı bulunmaktadır. Tarım hasarı olarak selden 333 çiftçimiz etkilenmiş, 45 köy ve mahallede 544 dekar alan, 6 bin 600 metrekare dikili sera, çoğunluğu hayvan ve tavuk yemi olan 172 ton mahsul, 40 bin kapasiteli bir tavukçuluk tesisiyle 10 bin kapasiteli alabalık tesisi zarar görmüştür. Sel afetinde 42'si kaskosuz olmak üzere 49 araç zarar görmüş, 94 konutta eşya zararı tespit edilmiştir.
AA, Independent Türkçe