HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Şehzade Demir, partisinin iç ve dış gündemin öne çıkan konularına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dün Taliban birliklerinin başkent Kabil’e girmesi ile Afganistan’da bütün vilayetlerin Taliban’ın kontrolüne girdiğini, ardından Devlet Başkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk ettiğini hatırlatan Demir, Taliban’ın yönetimi devraldığını belirtti.
Dış güçlerin ülkeden ayrılmış olmalarının sürecin en sevindirici yönü olduğunu vurgulayan Demir, "Şüphesiz yaşanan bu gelişmeler, Afganistan için çok önemli bir süreçtir. On yıllardan beri savaş ve yıkımı yaşayan Afgan halkının bugün en fazla ihtiyaç duyduğu şey; barış, huzur ve sükûnettir. Afgan halkının yaşadığı acılar artık bitmelidir. Yeni sürecin, acıların bitmesine vesile olmasını diliyoruz. Taliban yönetiminin; kimsenin cezalandırılmayacağı ve genel af ilan edileceği yönündeki ilk mesajları Afgan toplumunda ve dünyada olumlu karşılanmış, geleceğe dair umutları artırmıştır" dedi.
"Ülkeye huzur ve kardeşlik hâkim olmalıdır"
Demir, "Bundan sonraki süreçte Taliban yönetiminin kendi toplumunun menfaatini öncelemesini, İslam’ın adaletini ve mutedil anlayışını esas almasını ve hiç kimseyi dışlamadan, bütün tarafların temsil edilebileceği çoğulcu bir yönetimi benimsemesini temenni ediyoruz. Geçmişte yaşanan düşmanlıklar geride kalmalı, ülkeye huzur ve kardeşlik hâkim olmalıdır" diye konuştu.
Altındağ’da yaşanan olaylar
Ankara Altındağ’da bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların açık bir provokasyon olduğuna dikkat çeken Demir, mültecilere karşı ırkçı ve kışkırtıcı dil kullanan siyasi parti yetkilileri ile sokakları karıştırmaya çalışan odaklara karşı zamanında alınmayan tedbirlerin, olayların büyümesinin önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
"Zorunlu aşı hak mahrumiyetine neden olur"
Zorunlu aşı iddialarına değinen Demir, var olan haklı endişeler nedeniyle aşı olmak istemeyen vatandaşların hayatını zorlaştırmak ve hak mahrumiyetlerine neden olacak yöntemlere başvurmanın doğru olmadığını belirtti.
Demir, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının ülkenin en önemli sorunu olmaya devam ettiği bu dönemde, memur ve emekli maaşlarının erimesine daha fazla müsaade edilmemesi, kamu çalışanlarının da enflasyon ve hayat pahalılığına daha fazla ezdirilmemesi gerektiğini kaydetti.
YTY ve AYT barajının düşürülmesi
TYT ve AYT barajının on puan geri çekilmesi tercih yapmak isteyen birçok öğrenci için olumlu bir adım olduğunu ancak baraj puanın düşürülmesi kararının, sonuçlar açıklanmadan önce alınması gerektiğini ifade eden Demir, eğitimin insan fıtratına ve değerlere uyumlu hale getirilmesinin önemine işaret etti.
"İnkar ve asimilasyon politikaları devam ediyor"
Demir, Türkiye’de Türkçenin ardından en yaygın konuşulan dil Kürtçe olmasına rağmen, öğretmen atamalarından kontenjan ayrılmamasının inkâr ve asimilasyon politikalarının etkisinin halen devam ettiğini gösterdiğini ifade etti.
Kürtçe tez yasağının kaldırılması
Demir, Dicle Üniversitesi’nde 2012 yılında açılan Kürt Dili ve Edebiyatı programında yüksek lisans yapan öğrencilerin Kürtçe tez yazması 4 yıl önce yasaklandığını, öğrencilerin bu süre zarfında Kürtçe öğrenim gördükleri halde tezlerini ancak Türkçe yazabildiklerini hatırlattı.
HÜDA PAR olarak biz de defalarca bu yasağın kaldırılması gerektiğini ifade ettiklerini belirten Demir, "Tepkiler üzerine üniversite yönetimi yönetmelikte yaptığı bir değişiklik ile bu yasağı kaldırdı. Böylece Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde tez yazımının önü açılmış oldu. Hiç olmaması gereken bu ucube yasağın kaldırılmış olması, önemli ve olumlu bir adım olmuştur" dedi.
Independent Türkçe