Uydu görüntüleri, Avrupa'nın en yüksek ve en aktif yanardağı Etna'nın son 6 ayda çok fazla patlamaya şahit olduğunu ve bu nedenle yüksekliğinin yaklaşık 30 metre arttığını ortaya koydu.
Etna'nın 4 zirve kraterinin en genç ve en aktifi güneydoğu krateri. Krater şu anda yanardağın en yüksek kısmı konumunda.
İtalya'daki Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü, Sicilya'nın Katanya ilinde yer alan bu kraterin deniz seviyesinden 3 bin 357 metre yüksekliğe ulaştığını bildirdi.
Bu da Etna Dağı'nın zaten kendisine ait yükseklik rekorunu bir kez daha kırdığı anlamına geliyor.
Dönem dönem yaşanan volkanik aktiviteler sonrası yüksekliği artan ve azalan yanardağ, son olarak 1981'de 3 bin 350 metre yüksekliğe ulaşmıştı.
Ancak ardından 2018'deki bir çökme sonrası dağın kuzeydoğu kraterindeki bu yükseklik 3 bin 326 metreye düşmüştü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Enstitüden gelen açıklamaya göre son yükselme, 16 Şubat 2021'den bu yana güneydoğu kraterinde meydana gelen yaklaşık 50 patlamanın sonucu.
Dağın yüksekliğindeki artış, 13 Temmuz ve 25 Temmuz arasında kaydedilen uydu görüntülerini analiz eden bilim insanları tarafından tespit edildi.
NASA'nın aktardığı bilgilere göre Etna Dağı'nın, patlamalarla deniz seviyesinin üzerine çıkarak zamanla büyüyen bir denizaltı yanardağı olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Bu patlamaların 300 bin yıl öncesine uzandığı tahmin ediliyor.
Dağın aktif olduğu dönemlerde kimi köyler risklerle karşı karşıya kalırken tarım alanları da olumsuz etkileniyor. Ayrıca bölgede trafik akışı yavaşlıyor ve küllerin bölge üzerine yağması sebebiyle kirlilik de oluşuyor.
Independent Türkçe, Livescience, NASA, Webtekno
Derleyen: Çağla üren