Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini yenilemeyen Danimarka'ya AİHM'de dava açılıyor

Birleşik Krallık merkezli hukuk bürosu Guernica 37, Kopenhag yönetiminin uygulamalarının "tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini" belirtti

Nisanda düzenlenen gösterilerde hükümetin mülteci karşıtı politikaları eleştirilmişti (AP)

Binlerce Suriyeli mültecinin geçici oturma izinlerini iptal etmeye yönelik girişimleri nedeniyle Danimarka hükümetine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dava açılacak 

Birleşik Krallık merkezli hukuk bürosu Guernica 37, Kopenhag yönetiminin bu girişimlerinin "tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini" belirtti.

Danimarka hükümeti, Suriyeli mültecilerin geçici oturma izinlerini yenileme taleplerini geçen yaz reddetmeye başlamıştı. Hükümet, buna gerekçe olarak "Suriye'nin belirli bölgelerinde güvenlik durumunun ciddi ölçüde iyileştiğinin" ifade edildiği bir raporu göstermişti. Bu gelişmeden ülkede yaşayan yaklaşık bin 200 Suriyelinin etkilendiği düşünülüyor.

Suriyeli aileler ve mültecilere sığınma sağlayan merkezlerin avukatlarıyla ortak çalışan Guernica 37, Danimarka hükümetini AİHM'ye şikayet etmeye hazırlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'ın 29 Temmuz tarihli haberinde göre hukuk bürosunun paylaştığı strateji notunda "Danimarka'daki durum epey endişe verici. Suriye'nin bazı bölgelerinde doğrudan çatışmadan kaynaklanan şiddet olayları azalmış olsa bile hala yoğun bir siyasi şiddet tehdidi bulunuyor. Avrupa'dan dönen mülteciler de güvenlik güçleri tarafından hedef alınıyor" ifadelerine yer verildi.

Notta ayrıca "Danimarka hükümetinin mültecileri Suriye'ye zorla geri gönderme girişimleri başarılı olursa, bu durum başka Avrupa ülkelerinin de benzer girişimleri tekrarlayabileceği tehlikeli bir emsal teşkil edecek" dendi.

5,8 milyon nüfusu bulunan Danimarka'da yaşayanların 500 bini yurtdışında doğmuş. Bunlardan yaklaşık 35 bini de Suriyeli. Ancak son yıllarda, göçmen karşıtı çizgisiyle bilinen radikal sağ Danimarka Halk Partisi'nin (Dansk Folkeparti) popülerliğinin artmasıyla ülkenin hoşgörü politikasında değişim yaşandı.

Öte yandan, Danimarka hükümetinin Beşar Esad yönetimiyle diplomatik ilişkileri bulunmadığı için oturma izni yenileme talepleri reddedilen Suriyeli mültecilerin belirsiz bir süre boyunca gözaltı merkezlerinde tutulma riski de söz konusu.



Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU