ABD, ülkeye kaçak sokulan Gılgamış Destanı tabletine resmen el koydu

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, sanat eseri kaçakçılığının "ulusaşırı suç örgütlerinin kâr amacıyla istismar ettiği kazançlı bir suç girişimi" olduğunu belirtiyor

Gılgamış Destanı'ndan bir bölümün yer aldığı çivi yazılı tablet (New York Doğu Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi)

ABD Adalet Bakanlığı (Department of Justice -DOJ), el sanatları perakendecisi Hobby Lobby'deki, dünyanın en eski edebiyat eserlerinden biri olan Gılgamış Destanı'nın bir bölümünün yer aldığı 3 bin 600 yıllık çivi yazılı tablete resmen el koydu.

ABD'ye 2000'lerin başında yasadışı yollarla sokulan Gılgamış Rüya Tableti, Washington'daki İncil Müzesi'nde sergilenmek üzere Hobby Lobby tarafından satın alınmıştı.

DOJ, Akadca yazılmış ve şu anda Irak'ın bulunduğu bölgede yer alan Mezopotamya'dan kalma, 15 santimetreye 12 santimetre boyutlarındaki tablete geçen sene el koymuştu.

Federal soruşturma neticesinde, tarihi eserin ABD'ye getirilirken uygun şekilde bildirimde bulunulmadığı tespit edildi.

Adalet Bakanı Yardımcısı Kenneth A. Polite Jr., "Kadim bir eseri müsadere edip el koyarak kaçak mal ticaretini engellemek, bakanlığın adaleti sağlamak için müsadere de dahil olmak üzere mevcut tüm araçları kullanmaktaki kararlılığını gösteriyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DOJ tarafından yapılan açıklamada, ABD'li bir antika satıcısı Gılgamış Rüya Tableti'ni 2003'te satın aldığında, tabletin tozla kaplı ve okunamaz durumda olduğu ifade edildi.

Üç bin yıldan uzun zaman önce kullanılan bir yazı sistemi olan çizi yazısı üzerine bir uzmanla satıcı, tableti tarihi önemine dair bildirimde bulunmadan ABD'ye göndermiş.

Uzmanlar, tabletin temizlenmesinden sonra Gılgamış destanının bir parçasını taşıdığını anlamıştı.

DOJ, tabletin ismi açıklanmayan antika satıcısı tarafından 2007'de satıldığını ifade etti. Açıklamada tabletin, 1981'de yapılan bir müzayedede satın alınan bir kutu antik bronz parçanın içinde bulunduğunun yazıldığı sahte bir mektupla birlikte satıldığı belirtildi.

2014'te Londra'daki Auction House'da kapalı satışla Hobby Lobby'ye satılmadan önce tablet birkaç kez el değiştirmişti.
 


Tablet daha sonra, bir Auction House çalışanı tarafından sahte belgelerle birlikte ABD'ye gönderildi.

DOJ, Hobby Lobby'nin yasadışı olarak ithal edildiği için tabletin müsaderesini kabul ettiğini açıkladı.

New York Doğu Bölgesi ABD Başsavcı Vekili Jacquelyn M. Kasulis, "Söz konusu el koyma, dünya edebiyatının bu nadir ve kadim şaheserini menşe ülkesine iade etme yolunda önemli bir kilometre taşını temsil ediyor" dedi.

İç Güvenlik Bakanlığı Soruşturmaları'ndan Yetkili Özel Ajan Peter C. Fitzhugh da, "Kültürel mülkiyet ve sanat eserlerinin kaçakçılığı, ulusaşırı suç örgütlerinin dünya çapındaki kültürler üzerindeki yıkıcı sonuçlarına bakmaksızın kâr amacıyla istismar ettiği kazançlı bir suç girişimidir" ifadelerini kullandı.

Irak, tabletin iadesi için ABD Gümrük ve Sınır Koruma'ya yazılı başvuruda bulundu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU