ensonhaber isimli internet sitesi, ABD merkezli bir vakıf olan Chrest Foundation'un Independent Türkçe’ye de fon sağladığı yönünde bilinçli bir çarpıtma yaptı.
Serkan Kalemciler'in sahipliğini yaptığı ensohaber'in hazırladığı metinde, “Independent - 2020- 62,005 dolar, 2019- 62 bin 010 dolar. Toplam 124 bin 15 dolar” ifadeleri kullanıldı.
Ancak metnin girişine Independent Türkçe’nin Chrest Foundation ile doğrudan ya da dolaylı bir ilişkisi olmamasına rağmen, “Chrest Foundation, 2001-2021 yılları arasında Türkiye'de Medyascope, Mezopotamya, Independent Türkçe ve 140journos gibi medya kuruluşlarına 3 milyon 535 bin 574 dolar tutarında fon sağladı” yalanına yer verildi.
Chrest Foundation internet sitesinde yer alan bilgilere göre; belirtilen miktarda adında “independent” geçen bir kuruma 2019 ve 2020 yıllarında fon desteği verildiği görüldü.
"Özür dileriz"
ensonhaber, yaptığı çarpıtmayı daha sonra düzeltti ve Independent Türkçe’den şu ifadelerle özür diledi:
Geçtiğimiz günlere damgasını vuran fondaş medya listesi, kamuoyunun gündeminde. Listenin ortaya çıkmasının ardından yaptığımız haberde; Amerika'nın fonladığı medya kuruluşları arasına sehven Independent Türkçe'yi de ekledik. Çünkü Independent markasına ait başka bir kuruluş vardı. Sehven yapılan editoryal hatamızı, okurlarımızın da uyarısının ardından düzelttik. Her daim doğru ve ilkeli habercilik anlayışıyla yoluna devam eden Ensonhaber olarak, manşette yaptığımız hatayı yine manşette düzeltiyoruz. Independent Türkçe medya kuruluşundan, okurlarından ve siz değerli okurlarımızdan özür dileriz. Saygılarımızla..
Ne olmuştu?
Oda TV, “Türkiye’de kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation’dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ortaya çıktı. Bu kuruluşların başında gazeteci Ruşen Çakır’ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesinin olması dikkat çekti” ifadelerinin yer aldığı bir haber kaleme almıştı.
Bu habere sosyal medyada yazar ve gazeteciler tepki göstermişti.
Odatv'nin haberinin ardından Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun AA'ya yaptığı açıklamada "ABD merkezli bir vakfın Türkiye'de bazı medya kuruluşlarını fonladığına dair iddiaları yakından takip ettiklerini" söylemişti.
Altun, Türkiye'de faaliyet gösteren bazı medya kuruluşlarına yabancı ülkelerden fon sağlandığına dair haberlere ilişkin olarak, “Yabancı devletlerin veya kuruluşların fonlarıyla ülkemizde faaliyet gösteren medya kuruluşlarına yönelik bir düzenleme ihtiyacı olduğu açıktır” demişti.
RTÜK’ten ise "Türkiye'yi dışarıdan dizayn etme çabasında olanların kullandığı en önemli argümanların başında da maalesef medya gelmektedir. Basın özgürlüğü adı ve görüntüsü altında Türkiye düşmanlığı şifreleri üretilmekte ve algı operasyonlarıyla negatif propagandalar topluma pompalanmaktadır. Yabancı kurum ve kuruluşların fonlarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren medyanın olası milli güvenlik sorunlarına yol açabileceği gerçeğiyle hareket ederek Üst Kurul olarak gerekli tüm düzenleme ve denetleme faaliyetlerini titizlikle ele almaktayız. Yerli ve milli medyamız yalnız ve sahipsiz değildir. Ülkemiz kendi milli yayın kuruluşlarının her zaman yanındadır” açıklaması yapılmıştı.
Bu gelişmelerin ardından ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren 23 kurum, Türkiye'nin “yabancı fonlu haber mecralarına” dair yasal düzenleme çalışmalarına ilişkin bir açıklama yaparak, konudan duydukları endişeyi dile getirmiş; eleştirel haber yapan kurumları hedef gösteren açıklamaları kınamıştı.
Independent Türkçe