Yunanistan'ın Türkiye'den giden göçmenleri denize atması ABD basınında

Türkiye Sahil Güvenliği, uluslararası basını davet ederek Ege Denizi'ndeki durumu gösterdi

Tahminlere göre 2015'te çoğu Suriyeli bir milyon göçmen Avrupa'ya kaçarken, bu sene şimdiye kadar çoğu Afgan 40 bin kişi aynı yolu kullandı (Ivor Prickett/The New York Times)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın (NYT) İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall, Ege Denizi kıyılarına giderek Yunanistan'dan Türkiye'ye geri itilen göçmenlerle konuştu

Afganistan'dan yola çıkarak Midilli'ye ulaşan 20 kişilik grup, adaya çıktıktan sonra oradaki polis memurlarının belgelerini, paralarını ve telefonlarını alarak kendilerini tekrar denize bıraktığını anlattı. Dört saat boyunca denizde sürüklendikten sonra Türkiye'nin sahil güvenlik botu tarafından kurtulan göçmen grubundan 21 yaşındaki Eşref Salih, Yunanistan topraklarında yaşadıklarını şöyle aktardı:

Çocukları, kadınları, erkekleri, herkesi tekmelediler. Hiçbir şey söylemeden bizi bıraktılar. Hiç insanca davranmadılar.

16 yaşındaki Reyhan Ahmedi'yse denizde 6 saat geçirdikten sonra kurtarıldığını anlattı. Bacağından yaralı Afgan genç, evi bombalanıp ailesine ulaşamayınca yola çıktığını söyledi. "Kendimi Afganistan'dan kurtarıp daha iyi bir gelecek aramam gerektiğini düşündüm. Eğitim almak istiyorum" dedi. 

ins.jpg

Gazetecilere konuşan pek çok göçmen, Yunan adalarına ulaştıktan sonra tekrar denize bırakıldıklarını ifade etti (Ivor Prickett/The New York Times)


Afrika ve Ortadoğu'dan kaçanların yer aldığı 18 kişilik bir başka teknede yer alan isimlerden Muhammad Nasir, babası öldürüldükten sonra Yemen'den kaçarak Birleşik Krallık'taki amcasının yanına gitmeye çalıştığını aktardı. 29 yaşındaki göçmen, Yunanistan Sahil Güvenliği'nin kendisini 7 kez attığını ve 8. denemesinde de aynı akıbetle karşılaştığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Sahil Güvenliği, gazeteciler çok az görse de Yunanistan'ın sıklıkla bu taktiğe başvurduğunu ifade etti. Zaman zaman kendilerine karşı taraftan e-posta gönderilerek göçmenlerin geri itildiği bilgisinin verildiği bildirildi.

Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Sadun Özdemir, kötü durumdaki botların her an batabileceğini ve yüzme bilmeyen göçmenlerin boğulabileceğini vurguladı. 

NYT, bir yılı aşkın süredir Türkiye'nin göçmenlerin Yunanistan'a geçişine göz yumduğunu ve Atina yönetiminin de tüm inkarlarına ve insan hakkı savunucularının itirazlarına rağmen göçmenleri adalardan denize geri ittiğini belirtti. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, "Sınırlarımızı korumak bizim hakkımız" diyen Yunan yetkililere göçmenlere uyguladıkları şiddetle ilgili pek çok kanıt sunsalar da herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade etti. 

Leclerc, Ankara'nın iltica başvuruları kabul görmeyen bin 400 göçmeni geri almayı reddettiğini, Atina'nın da Türkiye'yle AB arasında 5 yıl önce imzalanan anlaşmada yer alan bu koşul yerine getirilmeden geri itme politikasından vazgeçmeyeceğini bildirdi. 

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Türk yetkililerse 4 milyonu aşan göçmen nüfusuyla Türkiye'nin en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu vurguladı. 

Diğer yandan Yunan tarafı, Ankara'nın milyonlarca göçmeni şantaj malzemesi olarak kullanarak AB'den taviz ve para koparmaya çalıştığı iddiasında.

Carlotta Gall, hem Türkiye'de hem de yüz bini aşkın göçmene ev sahipliği yapan Yunanistan'da ekonomik sıkıntıların yabancı düşmanlığını artırdığını belirtirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da siyaseten zor durumda kaldığını yazdı. 


Independent Türkçe, NY Times

DAHA FAZLA HABER OKU