Çin'in uzay kolonisi planları ortaya çıktı: Mars üssü ve "gökyüzü merdiveni"

Gereken teknolojinin geliştirilmesi halinde muhtemel bir uzay asansörü, uzay yolculuğu maliyetini yüzde 99 azaltabilir

(AFP)

Çin'in uzay araştırmalarının geleceğine yönelik planları arasında Mars'ta bir üs kurmak, gezegen çapında gelişim sağlamak ve kargo taşımak için bir "gökyüzü merdiveni" inşa etmek yer alıyor.

Global Times'ın haberine göre Küresel Uzay Araştırma Konferansı'nda devlete ait Çin Akademisi Fırlatma Aracı Teknolojisi'nin (CALT) başkanı Wang Xiaojun, üç aşamalı planın ilk adımına Mars'tan numune toplamak ve orada kurulacak üs için yer aramak amacıyla fırlatılacak android robotların yer aldığını söyledi.

Bunun ardından üssü kurmak için insanlı bir Mars görevi düzenlenecek. Üçüncü aşamadaysa Kızıl Gezegen'de bir topluluk inşa etmek için Dünya'dan Mars'a kargo filosu gönderilmesi yer alıyor. Mevcut zaman çizelgelerine göre bu fırlatmaların 2033'ten 2043'e kadar her iki yılda bir yapılması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhtemel bir 4'üncü aşama olarak, Mars'a yolculuk için harcanan maliyeti ve zamanı azaltabilecek "gökyüzü merdiveni" de geliştiriliyor. Fakat bu aşama için henüz ne kadar ilerleme kaydedildiği belli değil.

Bilgisayar simülasyonlarında geliştirilen teorik tasarımlarda, bir uzay istasyonuna ulaşmak için bir "merdiven" boyunca hareket eden karbon nanotüplerden yapılmış bir uzay kapsülü yer alıyor. Uzay kapsülü daha sonra Mars'taki istasyondan yeniden fırlatılacak.

"Gökyüzü merdiveni" veya buna karşılık gelen uzay asansörü fikri, ilk defa 1895'te Rus uzay öncüsü Konstantin Tsiolkovsky'nin aklına gelmişti. Bu fikir o zamandan beri düşünülüyor.
 


Asansörün muhtemelen sabit yörüngede olması gerekecek, bu yüzden gezegenle aynı anda hareket edecek. Gökyüzü merdivenini Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Avrupa'da inşa etmek imkansız olacağından, mühendisler önce devasa bir uzay istasyonu kuracak ve ardından Dünya'ya ekvatorda sabitlenecek kablolar indirecek. Ne yazık ki, bütünlüğünü korumak için hem yeterince uzun hem de yeterince güçlü bir kablo henüz icat edilmedi.

Öte yandan, bu zorluğun üstesinden gelindiğinde, ekipman ve personel gezegenler arasında nispeten daha kolay seyahat edebileceğinden, uzay yolculuğunun maliyeti yüzde 99'un üzerinde azalabilir.

Hedefini Mars'tan da öteye koyan Çin'in diğer asteroitleri keşfetmenin yanı sıra gelecek araştırmalar için Jüpiter'e araçlar gönderme planları da var. Mars'tan numune toplama görevi ve bir Jüpiter keşif görevi 2030 gibi yakın bir zamanda gerçekleştirilebilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde NASA ve SpaceX de Mars görevleri için araç geliştiriyor. Bu ay NASA, insanları bir kez daha Ay'a ve hatta Mars ve Jüpiter'e gönderecek devasa bir roket olan ilk Uzay Fırlatma Sistemi'ni (SLS) sonunda tamamladı.

Bu arada Elon Musk'ın SpaceX'i, 2024'e kadar mürettebatlı Mars görevleri düzenlemek ve 2050'ye kadar gezegenin kraterleri arasında şehirler inşa etmek amacıyla geliştirdiği SN16 Starship prototipiyle kararlı şekilde ilerlemeye devam ediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU