Ziraat Bankası son günlerde verdiği kredilerle gündemde.
Kamu adına devlet kurumlarını denetleyen Sayıştay'ın, bankayı kurumsal krediler konusunda uyardığı ortaya çıktı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sayıştay'ın 2019'da yaptığı Ziraat Bankası denetiminin ardından hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'na gönderdiği raporda, bankanın kurumsal kredileri kullandırmadan önce değerlendirmesini eksik yaptığına yönelik tespitler bulunuyor.
Sayıştay'ın değerlendirmesi
Sayıştay'ın TBMM'ye gönderdiği "Gizli" ibareli raporunun "Genel Değerlendirme Kısmında" şu uyarılar yer aldı:
- Bankanın kurumsal segmentli kredileri, borçlunun nakit yaratma kapasitesi ile borç ödeme gücünü değerlendirerek kullandırması gerekir.
- Ayrıca kredilendirme sürecinde; bankanın özkaynağı yetersiz olan ve kredi temininde güçlük çeken firmalara kredi kullandırımında daha dikkatli olması, projenin tamamlanmama ve kredinin geri ödenmeme riskinin iyi analiz edilmesi, firma analiz raporlarında yer alan bilgilerin titizlikle değerlendirilmesi bankanın aktif kalitesini artıracaktır.
Banka gerekli bilgi ve belgelerin bir kısmını Sayıştay'a vermedi
Raporda ilginç bir ayrıntı da yer aldı.
Sayıştay, hazırlama ve değerlendirme çalışmalarından önce bankanın gerekli bilgi, belge ve kayıtlardan bir kısmının kendilerine teslim edilmediğini vurguladı.
Peker'in iddiaları
Ziraat Bankası'nın verdiği kredilerle ilgili tartışma, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in yayınladığı videolarla daha da alevlendi.
Peker, Doğan Yayın Holding'e ait gazete ve televizyonları satın alabilmek için Ziraat Bankası'ndan 2018 yılında 675 milyon dolar kredi alan Demirören'in bu kredinin taksitlerini ödemediğini iddia etti.
Peker'in iddiasına göre Demirören sadece anaparayı değil, borcun faizini de ödememişti. Konuya ilişkin Demirören'den ya da Ziraat Bankası'ndan bir yalanlama gelmedi.
Bu durumla ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise kamu bankalarının tüm kredilerinin teminat altına alındığını iddia ederek "Her günün faizi ödenecektir" ifadelerini kullandı.
Kemerburgaz'daki arazi çekilen kredi karşılğında bankaya devredildi
Bir diğer tartışma ise aynı yıl Demirören'e verilen 330 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon 330 bin liralık krediyle ilgili yaşanıyor.
Demirören'in bu krediye karşılık Kemerburgaz'daki golf arazilerini ipotek ettirdiği, ipoteğin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölgeyi imara açtığı, bu imar planlarına dayanarak bu alana 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapıldığı belirlendi.
Arazi ise çekilen kredi karşılığında bankaya devredildi. Ama imar planına karşı açılan davanın ardından plan iptal edildi. Bakanlığın itirazı reddedildi ve arazinin değeri büyük ölçüde düştü.
© The Independentturkish