NASA'nın uzay aracı, Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede'i son 21 yıldaki en yakın mesafeden selamladı.
Jüpiter'i ve uydularını araştırmakla görevli Juno uzay aracı, 7 Haziran Pazartesi günü Ganymede'den sadece bin kilometre yükseklikte uçtu.
NASA, tarihi yakın geçişi Twitter hesabından şu sözlerle duyurdu:
Bu, yaklaşık 20 yıldır Ganymede'e ilk yakın uçuşumuz! Görüntüler ve bilimsel keşifler için bizi izlemeye devam edin.
At this very moment, our #JunoMission is approaching Jupiter's giant moon Ganymede. Learn more about this historic flyby: https://t.co/zMru5iSvCk
— NASA Solar System (@NASASolarSystem) June 7, 2021
Track Juno's position in real time with our 3D solar system simulation: https://t.co/pskOKk5qiB pic.twitter.com/FviP0u4qqF
Öte yandan Juno'nun burada çektiği görüntüleri bekleyenlerin, biraz daha sabretmesi gerekecek. Zira uzay aracı veri toplamakla meşgulken NASA araştırmacıları da bu verileri indirmekle uğraşacak.
Bu türden son yakın geçiş, 2000 yılında, Jüpiter'in yörüngesinde dönen Galileo uzay aracı tarafından yapılmıştı.
Ganymede uçuşu, 2030'larda iki uzay aracının gönderileceği Jüpiter'in buzlu uydularının keşfi için önemli bilgiler sunabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu uzay araçlarından biri, Avrupa Uzay Ajansı'nın fırlatacağı JUICE görevi olacak. JUICE, Jüpiter'in üç buzlu uydusunu (Ganymede, Callisto ve Europa) araştıracak. İkinci görevse NASA'nın fırlatacağı Europa Clipper uzay aracı olacak.
Söz konusu buzlu uyduların, yüzeydeki buz tabakasının altında büyük okyanuslar barındırdığı düşünülüyor. Bu nedenle olası yaşam formlarının keşfi için umut vaat eden gök cisimleri olarak kabul ediliyor.
Ganymede'in bu keşifler açısından özel bir önemi de var. Zira Merkür'den daha büyük olduğu belirtilen gök cismi, manyetik alanı olduğu bilinen tek doğal uydu.
ABD'deki Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nde uzay bilimci Scott Bolton, NASA'ya yaptığı açıklamada, "Juno, Ganymede'yi daha önce mümkün olmayan biçimde görüntüleyebilecek bir dizi hassas cihaz taşıyor" dedi:
Ona bu denli yaklaşarak Ganymede'in keşfini 21. yüzyıla taşıyacağız.
Independent Türkçe, Space, NASA
Derleyen: Çağla Üren