Marmara’yı kaplayan müsilaj kurumaya başladı: Çözüm arayan bilim insanları “bu seferki öncekilerden farklı” diyor

Bir süredir Marmara Denizi’ni kaplayan deniz salyası (müsilaj) görüntüleri denizlerdeki kirliliğin ulaştığı boyutu açıkça gösteriyor

Balıkesir'in Erdek ilçesinde Marmara Denizi'ndeki deniz salyası ile ilgili çalışma yapan bilim ekibinin kullandığı multimetre probu, deniz salyasının yüzeyde oluşturduğu tabakanın sertleşmesi sonucu suya batırılamadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntüleri paylaşan Bandırma Denizcilik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Mustafa Sarı, ''Deniz aranıyor! Denizi görmek mümkün olamadı. Müsilaj mı Marmara'nın gözyaşları mı?'' ifadelerini kullandı.

Kazdağları İstanbul Dayanışması isimli sosyal medya hesabından da aynı görüntülerle yapılan paylaşımda ''Kanal İstanbul'u inadına yapacaksınız öyle mi? Deniz yüzümüze tükürüyor! Deniz yüzeyini kaplayan müsilaj tabakasının üst kısmı kuruyor. Multimetre probu bat(a)mıyor suya!'' ifadeleri kullanıldı.

Deniz salyası neden kaynaklanıyor?

Marmara Denizi’ni kaplayan ‘deniz salyası’ olarak isimlendirilen müsilajın en önemli nedenlerinden birinin denizi çevreleyen kentlerden ve sanayilerden arıtılmaksızın deşarj edilen endüstriyel ve evsel atıklar olduğu belirtiliyor. 

Bilim insanları, müsilaj sorununu çözmek için Marmara'ya açıldı

Marmara Denizi’nde bir çevre felaketine dönüşen müsilaj sorununu çözmek için bilim insanları, tehdidi yerinde görmek ve bilimsel inceleme yapmak için Marmara’ya açıldı.

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nde görevli bilim insanları tehdidi yerinde görmek ve bilimsel inceleme yapmak için Türkiye’nin en eski araştırma gemisi R/V Alemdar ile Doğu Marmara’ya açıldı.

Enstitüde görevli deniz biyoloğu Dr. Öğretim Üyesi Sibel Zeki’nin liderliğinde, Doç. Dr. Hüsne Altıok, Dr. Öğretim üyesi Tuba Ünsal, Dr. Öğretim üyesi Güzün Gül, Araştırma Görevlileri İrşad Bayırhan, Yaprak Gürkan ve Dalida Belikoğlu’dan oluşan bilim ekibi, 64 metre boyundaki R/V Alemdar ile İzmit Körfezi’ni taradı.

“Sadece yüzeyde değil, derinlerde de etkisini gösteriyor”

Haydarpaşa limanından yola çıktıkları anlardan itibaren müsilajla karşılaştıklarını söyleyen Dr. Sibel Zeki, Prens Adaları’nın arkasından geçerken karşılaştıkları manzara ile şaşırdıklarını söyledi. Dr. Sibel Zeki, Ocak ayından beri etkisini sürdüren müsilaj yoğunluğun Sedef Adası’nda had safhaya ulaştığını ve deniz ekosistemi için çok önemli habitatları barındıran Adalar’ın dibine çöktüğünü belirlediklerini söyledi.

İzmit Körfezi’ndeki geniş bir alandan aldıkları örnekleri inceleyeceklerini söyleyen Dr. Sibel Zeki, “20 yıl önceki yoğunluktan çok farklı. Çok daha yoğun ve etki gücü yüksek. Denizin üzerini kapladığı gibi derinlere de etkisini gösteriyor” dedi.

“Çoğalmanın devam ettiğini düşünüyoruz”

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu ise, ilk sonuçların bile kendilerini tedirgin ettiğini ve bu yıl etkili olan müsilajın yüzeyden dibe kadar aynı yoğunlukta ilerlediğini söyledi.

Prof. Dr. Gazioğlu, “Prens Adaları gibi eşsiz bir ekosistemi bile etkilemiş. Yoğun süreklilikle İzmit körfezi içine kadar ilerlemiş. Bilim ekibimiz kıyı bölgelerinde bile aşırı yoğunlaşma var. Ne yazık ki farklı evrelerde oluşumlar karşımıza çıktı. Yani ne genç oluşumlar ve çürümeye yüz tutmuş oluşumlar belirlendi. Kendilerini yenilediklerini ve çoğalmanın devam ettiğini düşünüyoruz. Marmara Denizi’nin kuzeydoğusu ve İzmit Körfezi’ni kapsayan bir seferle örnekler aldık. Temel oşinografik gözlemler; sıcaklık- tuzluluk, akıntı verileri, su kolonunda çözünmüş oksijen, besin elementleri gibi detaylar üzerinde araştırmalar yapıyoruz” dedi.

Washington Post: Marmara Denizi aşırı kirlendi

Washington Post gazetesi, deniz salyası olarak bilinen müsilajın yeni bir oluşum olmadığını ama iklim değişikliğiyle yükselen deniz sıcaklıklarının artışı körüklediğini belirttiğinin altını çizdi. Marmara Denizi’nin aşırı kirlendiğini vurgulayan ABD gazetesi balıkçıların 5 aydır bu sorunla mücadele ettiğini ve dalgıçların 30 metre derinliğe kadar müsilajın etkisini görüntülediğini yazdı.

tekirdag.jpg
Marmara Denizi'nde yaklaşık 4 aydır etkisini sürdüren deniz salyası nedeniyle avlanamayan Tekirdağlı küçük tekne balıkçılarının bekleyişi sürüyor / Fotoğraf: AA

 

Tekirdağ'da küçük tekne balıkçıları deniz salyasının bitmesini bekliyor

Marmara Denizi'nde yaklaşık 4 aydır etkisini sürdüren deniz salyası (müsilaj) nedeniyle avlanmaya ara veren Tekirdağlı küçük tekne balıkçılarının bekleyişi sürüyor.

Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, deniz salyalarının kıyılarda azalsa da açıklarda etkili olduğunu söyledi.

Küçük tekne balıkçılarının balıkçı barınağında ağ mesaisi yaptığını belirten Pehlivanoğlu, "Marmara'da deniz salyası ilk defa bu yıl bu kadar uzun süre etkili oldu. Yaklaşık 4 aydır gitmedi. Zaman zaman rüzgarın etkisiyle artarak kıyılarda biriken salya şimdilerde açıklarda ve deniz dibinde etkili. Balıkçı arkadaşlar da avlanmakta zorlandığı için denize açılamıyor. Ümidimiz salyanın bir an önce bitmesi. İnşallah salya biter de balıkçı arkadaşlarımız rahat bir avcılık yapar" dedi.

 

Independnent Türkçe, AA, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU