Bir İngiliz atasözü şöyle der:
Eski alışkanlıklar zor ölür.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davranış biçimi, Sovyet döneminde yaşananlara çok benziyor.
Belarus (Beyaz Rusya) dışında Doğu Avrupa ülkelerinin çoğu eski yöntemleri terk etti. Belarus ise hala mutlak baskı yöntemini sürdürüyor.
Ancak 23 Mayıs'ta muhalif bir yazar olan Roman Protasevich'i ve arkadaşını gözaltına almak için İrlanda havayolu firmasına ait sivil yolcu uçağının Minsk'e inmesi için emir vererek tüm akranlarını ve rakiplerini geride bıraktı.
Avrupa olayı protesto etti. Beyaz Rusya'daki iktidara yönelik yaptırımlar arttı. Uçaklarının artık Belarus hava sahasını kullanması yasaklandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Peki ya sonra?
Baltık ülkelerinden ve komşu başkanlarından itiraz mektupları geliyor. Takınılan tutumlar, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin Moskova'ya döndükten sonra tutuklandığı günkülere çok benziyor.
Bütün bunlar arasında önemli olan, Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun bu etik davranışta liderlik iddiasında bulunma hakkının olmamasıdır:
Bir ülkeden diğerine giden sivil bir uçağı bombalama tehdidi altında başkentine inmeye zorlamak ve eşlik etmesi için bir MIG-29 göndermek.
Biz, 1971'de -tam olarak yarım yüzyıl önce- noble idea (asil fikir) keşfinde bulunduk. O sıralar, teğmen rütbeli memurların çağıydı. Teğmen kısa sürede, kırk iki yıl boyunca albay, komutan, ilham verici lider ve mutlak hükümdar oldu.
Subaylar arasında doğal bir kardeşliğin ortaya çıkması doğaldı. Cafer Numeyri -Sudan ordusunda subay iken- çok geçmeden Hartum'da yıldızı parladı.
Binbaşı Haşim Atta'nın aklına güzel bir soru geldi: Neden ben değil?
Öğleden sonra üçe kadar bekledi. Böylece Hartum sokakları sıcaklıktan arındı. Atta şanssızdı.
Darbesinin destekçileri arasında Londra'da ikamet eden iki subay da vardı: Nur ve Hamdullah. İki subay, ona katılmaya karar verdiler.
İngiliz uçağı, Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi'nin hava sahasına girdiği zaman komutan, arkasından iki tane "MİG" savaş uçağı gönderdi ve onları Bingazi havaalanına inmeye zorladı. Askerler, yolcuların korkudan tir tir titrediği uçağa girdiler ve iki subayı kaçırıp götürdüler.
Bu subaylar daha sonra yalnızca Hartum'da infaz alanında görüldüler. Atta ve diğer subayları ile birlikte idam edildiler. Bu iki lider zafer işareti yaparken tüm dünya bunu kınadı.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu
© The Independentturkish