Çarlık Rusyası'nın, stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 157 yıl geçti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kuzey Kafkasya'yı ele geçirme amacıyla 1556'dan itibaren başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı savaşı 308 yıl sürdü.
21 Mayıs 1864'ten itibaren Çerkes toplulukları başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edildi.
Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes bir ay içinde sürgüne tabi tutulurken, yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 500 bin Çerkes hayatını kaybetti.
Büyük sürgün çeşitli etkinliklerle anılıyor
Çerkes sürgününün 157. Yılı, dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’deki Çerkes diasporası tarafından da çeşitli etkinliklerle anılıyor.
Pandemi nedeniyle kitlesel eylemlerin yerini bu yıl yapılan anmalarda online etkinlikler ağırlık kazandı.
21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgününün 157. yıldönümünde konuyu farklı boyutlarıyla değerlendirmek üzere Osmanlı ve Kafkasya tarihi çalışmalarıyla bilinen saygın tarihçi ve araştırmacıların katıldığı bir konferans dizisi hazırladık. https://t.co/sPYxuqKZ0T@HurAyse pic.twitter.com/jk6D3fLT28
— KAFFED #21May1864 (@KAFFED) May 19, 2021
KAFFED’den 21 Mayıs konferans serisi
Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) 21 Mayıs 1864'ün yıldönümünde, 21-22 Mayıs tarihlerinde düzenlediği çevrimiçi 21 Mayıs Konferanslarında Osmanlı ve Kafkasya tarihi çalışmalarıyla tanınan Cahit Aslan, İlber Ortaylı, Ayşe Hür ve Irma Kreiten konuşmacı olacak. Etkinlikler KAFFED’in resmi sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanacak.
Çerkes gençlerinden açıklama: Sürgünün ve soykırımın getirdiği acıları unutturmamaya hiç olmadığı kadar kararlıyız
Büyük sürgünün 157. Yılında bir açıklama yapan Çerkes Gençleri, 1864 Çerkes Soykırımı üzerinden 157 yıl geçmesine rağmen Türkiye başta olmak üzere, Ürdün, Suriye, İsrail, Mısır, Almanya ve ABD gibi yirmiden fazla ülkede diasporik bir halk olarak yaşayan Çerkesler özellikle de sosyal medya üzerinden yeni ve etkin bir kimliklenme süreci yaşadığını vurguladılar.
21.05.1864 Çerkes Soykırım ve Sürgünü üzerine;
— 21 Mayıs 1864 (@21_May_1864) May 21, 2021
Basın açıklaması pic.twitter.com/Po9U0Xc2rf
Çerkesler ile Çarlık Rusya’sı arasında süren uzun ve kanlı mücadele sonunda Çerkeslerin ana yurtlarından sürgün edilişi ile biten sürecin anlatıldığı açıklamada, “Diasporadaki Çerkesler olarak artık soykırımla yüzleşmeye, sesini herkese duyurmaya, daha görünür olmaya, haklarına sahip çıkmaya, sürgünün ve soykırımın getirdiği acıları unutturmamaya hiç olmadığı kadar kararlıyız. Bizler atalarımızın yaşadığı soykırım ve sürgünü unutmadık, yaşadığımız sürgün coğrafyası başta olmak üzere tüm dünyaya bu sürgünü duyurup, gelecek nesillerimize tarihimizi taşımakta kararlıyız” ifadelerine yer verildi.
Farklı illerde anma programları
Türkiye’de Çerkeslerin yaşadığı Kayseri, Ankara, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Samsun, Düzce, Eskişehir gibi pek çok şehirde panolara asılan afişlerle Çerkes Sürgünü’nün 157. Yılına dair mesajlar verildi.
Adige Kültür Derneği yöneticileri, Kocaeli'nde sürgün edilen soydaşlarını andı.
Adige Kültür Derneği Başkanı Sedat Yenişen anma töreninde yaptığı konuşmada "Bundan 157 yıl önce Çarlık Rusya'sı atalarımızla yıllarca savaşmış, katletmiş, yakıp yıkmış ama Çerkes halkının direncini kıramamışlardı. Etiyle, dişiyle, tırnağıyla, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, direndi atalarımız. Bütün dünya hayranlıkla izledi bizi. Bugün eğer dünya Çerkes'i tanıyorsa Çerkes kimliğinin dünyada bir saygınlığı varsa, bunu vatanı ve özgürlüğü için kahramanca direnen atalarımıza borçluyuz" diye konuştu.
Sürgünün 157.yılında katledilen atalarımızı saygıyla andık ve onlar için denize karanfiller bıraktık. Yaşasın Çerkes Ulusu! Yaşasın Çerkes Kalma Mücadelemiz! @KAFFED @AntCerkesDernek @21_May_1864 pic.twitter.com/ZSiXPE8OYL
— AntalyaÇerkesDerneği (@AntCerkesDernek) May 21, 2021
Antallya Çerkes Derneği de Sürgünün 157.yılında katledilen atalarını andı ve onlar için denize karanfiller bıraktı.
Taksim Metrosunda sergi
Öte yandan 21Mayıs1864 Çerkes Soykırımı-Sürgünü anma programı kapsamında, Taksim Metrosu Gezi Parkı girişinde “Çerkes Sürgün İkonografisi ve Fotoğraf Sergisi” açıldı.
KAFFED, Çerkes Kültür Evi, Kafkas Çerkes Derneği ve Bağlarbaşı Kafkas Kültür Derneği’nin girişimi ile açılan sergi 28 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek .
KAFFED #21Mayıs1864 Çerkes Soykırımı-Sürgünü anma programı kapsamında “Çerkes Sürgün İkonografisi ve Fotoğraf Sergisi” açıyor.Sergi İstanbul’un en hareketli noktası olan Taksim Metrosu Gezi Parkı girişinde açılacak @cerkeskulturevi @kaf_cer_dernegi @baglarbasi_xase @ibbhaberleri pic.twitter.com/ABOwidDfPA
— KAFFED #21May1864 (@KAFFED) May 19, 2021
Siyasilerden mesajlar
Çerkes Sürgünü’nün 157. Yıldönümü, siyasi partiler, belediye başkanları ve pek çok sivil toplum kuruluşu tarafından da yayınlanan mesajlarla anıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bazı siyasi partilerin yöneticileri ve pek çok belediye başkanı sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla Çerkes Sürgünü’nü andı.
21 Mayıs, bizler için yas günüdür.#ÇerkesSürgünü#ÇerkesskoyeMuhacirstvo pic.twitter.com/2T6b90sUSl
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 21, 2021
Kılıçdaroğlu video mesajında, "Bu büyüğk acıyı yüreklerimizde hissediyoruz" dedi.
#ÇerkesSürgünü’nün yıl dönümünde ülkemizdeki ve dünyadaki tüm Çerkes kardeşlerimizin acılarını paylaşıyor,
— Meral Akşener (@meral_aksener) May 21, 2021
Vefat edenleri rahmetle anıyorum... pic.twitter.com/Cg2y2tP01v
Meral Akşener mesajında, "Çerkes Sürgünü’nün yıl dönümünde ülkemizdeki ve dünyadaki tüm Çerkes kardeşlerimizin acılarını paylaşıyor, Vefat edenleri rahmetle anıyorum" dedi.
Çerkes kardeşlerimizin, sürgün, soykırım ve yas günü olan 21 Mayıs'ın acısını 157. yılında yürekten paylaşıyorum.
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) May 20, 2021
Bir daha bu acıların yaşanmamasını dileyerek sürgünde yitirdiğimiz Çerkes kardeşlerimizi rahmetle anıyorum.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da mesajında şunları ifade etti:
"Çerkes kardeşlerimizin, sürgün, soykırım ve yas günü olan 21 Mayıs'ın acısını 157. yılında yürekten paylaşıyorum. Bir daha bu acıların yaşanmamasını dileyerek sürgünde yitirdiğimiz Çerkes kardeşlerimizi rahmetle anıyorum"
İnsanlık tarihinin kara lekelerinden biri olan Çerkes Sürgünü’nün 157. yıl dönümünde, Çerkes kardeşlerimizin acısını yüreğimde hissediyor, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum.
— Ali Babacan (@alibabacan) May 21, 2021
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "İnsanlık tarihinin kara lekelerinden biri olan Çerkes Sürgünü’nün 157. yıl dönümünde, Çerkes kardeşlerimizin acısını yüreğimde hissediyor, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum" dedi.
HDP'den mesaj: Çerkes Soykırımı tanınmalıdır
HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Çerkes Srügünü'nün 157. yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Çerkes Soykırımı tanınmalıdır, bu büyük insanlık suçu ile ancak bu şekilde yüzleşilebilir. Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin adı-soyadı, dil ve kültür hakları verilmeli, değiştirilen köy isimleri iade edilmeli ve anayurtlarına dönüşleri kayıtsız şartsız, maddi-manevi olarak desteklenmelidir" dedi.
157 yıl oldu, unutmuyoruz! Çerkes Soykırımı tanınmalıdır
— HDP (@HDPgenelmerkezi) May 21, 2021
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:https://t.co/i33qetNGad
Hatimoğulları, Halkların Demokratik Partisi olarak, Çerkeslerin 157 yıldır süren adalet arayışında yanında olduklarını, Çerkes Soykırımını unutmadıklarını ve Çerkeslerin haklı taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi olarak geçmiş felaketlerle hakiki bir yüzleşmenin yollarını inşa etmenin sorumluluğuyla Çerkes Sürgünü ve Soykırımında zulme uğrayan ve yaşamını yitirenlerin tümünü saygıyla anıyorum.#ÇerkesSoykırımı pic.twitter.com/rPNT30TUMH
— Meral Danış Beştaş (@meraldanis) May 21, 2021
Çerkes halkının 157 yıl önce yaşadığı acıyı derinden hissediyor, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Hiçbir zaman, hiçbir yerde böylesi acıların yaşanmamasını diliyorum. pic.twitter.com/RjzJb6mHGj
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) May 21, 2021
Çerkes Sürgünü ve Soykırımının 157. yılında, hayatını kaybeden yüz binlerce kardeşimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. pic.twitter.com/DIgSB7t8I5
— Saadet Partisi (@SaadetPartisi) May 21, 2021
Çerkes Sürgünü’nün 157. yıldönümünde vatanlarından koparılan ve büyük acılara maruz kalan Çerkes kardeşlerimizi rahmetle yad ediyoruz.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) May 21, 2021
Acılarını yüreğimizde hissediyoruz. Mekanları cennet olsun. pic.twitter.com/FS6kTu3LsP
157 yıl önce 21 Mayıs günü tarihte kara leke olarak anılan Çerkes soykırımı ve sürgünü yaşandı.
— Tunç Soyer (@tuncsoyer) May 21, 2021
Maalesef insanlık tarihimizdeki acı dolu günlerden biriydi. Bir daha asla yaşanmaması ve barış dolu bir dünya dileğiyle. pic.twitter.com/e3lqDpY95r
Çerkes sürgününün üzerinden tam 157 yıl geçti!
— Dr.Memduh Büyükkılıç (@baskanmemduhbyk) May 20, 2021
Acınızı paylaşıyoruz.Bu hazin hadiseyi unutmadık,unutturmayacağız!
Pınarbaşı ilçemizde 67 Çerkes köyümüz var. 100 binin üzerinde Çerkes kardeşimizle huzur içinde Kayseri’de birlikte yaşıyoruz. Birliğimiz daim olsun.#ÇerkesSürgünü pic.twitter.com/Js2zrmLthB
Çarlık Rusya'sının, Çerkes halkını yok etme stratejisinin bir parçası olan Büyük Çerkes Sürgününün 157. yılında, hayatını kaybeden bütün kardeşlerimizi rahmetle anıyorum.#ÇerkesSoykırımı #21Mayıs1864 pic.twitter.com/PWKqIY0MgK
— Yılmaz Büyükerşen (@Y_Buyukersen) May 21, 2021
Büyük acının 157. yılında, kaybettiğimiz tüm insanlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. pic.twitter.com/3Wm91XM9qd
— Muhittin Böcek (@BocekMuhittin) May 21, 2021
Çerkes Sürgünü’nün 157. Yılında katledilen insanlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, soykırımı lanetliyorum.#21Mayıs1864 #çerkessürgünü pic.twitter.com/0i7FF9FvD2
— Engin Özkoç (@enginozkoc) May 21, 2021
“Yurdunu yitirmiş bir halkın
— çArşı (@forzabesiktas) May 20, 2021
Sitemsiz hüznüydü merhamet
Kabuk dökmekte olan ağacın
Göğe, yere, suya ve rüzgâra
Veda etmesi de denebilir” a. Telli
Bu bir göç değil soykırımdır... Karardı Karadeniz kapkara! #Genocide1864 #21mayıs1864 #21MayısCerkesSoykırımı pic.twitter.com/Q49JIPUtOM
Independent Türkçe