TÜSİAD'dan Gümrük Birliği için "güncelleme" çağrısı: Avantajımızı kaybediyoruz

TÜSİAD Başkanı Kaslowski, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin ulusal eylem planı hazırlanması önerisinde bulundu

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, ekonomik beka meselesi olarak gördükleri Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin ulusal eylem planı hazırlanması önerisinde bulundu /  Fotoğraf: AA

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, ekonomik beka meselesi olarak gördükleri Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin ulusal eylem planı hazırlanması önerisinde bulunarak, “Türk özel sektörü olarak bu yönde hedefleri belirlemek ve uygulamaya geçişte seferber olmaya her zaman hazırız” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaslowski, “gümrük ve ticaret” alanındaki ilgili ulusal ve uluslararası tarafları ve aktörleri ortak bir platformda buluşturan 1. Uluslararası Gümrük ve Ticaret Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, hem toplumların hem de ekonomilerin çok zor zamanlardan geçtiğini belirterek, salgın ve salgının ağırlaştırdığı diğer konuların ekonomileri zorladığını, acil ve kolektif yanıtlar verilmesini zorunlu kıldığını vurguladı.

Tüm dünyada aşılama çalışmalarının ülkeden ülkeye değişen hızlarda devam ettiğini anımsatan Kaslowski, salgın öncesine dönüşün zaman alacağını, küresel ticaretin olumsuz etkileneceği konusunda bir mutabakatın söz konusu olduğunu söyledi.

Kaslowski, Dünya Ticaret Örgütü’nün mart ayı sonunda yayımladığı rapora göre, dünya ticaretinin 2021’de yüzde 8, 2022’de yüzde 4 büyümesinin beklendiğini ifade ederek, tüm bu olumlu rakamlara rağmen küresel toplam ticaretin salgın öncesi dönemin gerisinde kalacağının düşünüldüğünü kaydetti.

“Birinci önceliğin AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi olduğuna inanıyoruz”

Simone Kaslowski, gelecek dönemde küresel ticaretin yönünü bölgesel ekonomik iş birliklerinin ve bu sürecin yasal çerçevesini çizen geniş ya da dar kapsamlı ticaret anlaşmalarının belirleyeceğini öngördüklerini ifade ederek, “Kovid-19 salgını sonrasında toparlanma ve tedarik zincirlerinde yeniden yapılanma hedeflerinin ülkeler ve bölgeler arası rekabeti keskinleştirdiği, yeşil ve dijital dönüşümü önceliklendiren, kapsayıcı yeni ekonomik kalkınma modellerinin geliştirildiği bir dönemdeyiz. Transatlantik, Trans Pasifik ve Avrasya ekseninde şekillenmekte olan yeni sürdürülebilir kalkınma modeli ve küresel sistemin temel dönüşüm parametrelerinin ülkemiz için hayati önemde olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Artık hem yatırım çekmenin hem de ihracat pastasından pay almanın zor olduğu bir dönemde bulunulduğunu aktaran Kaslowski, “Küresel dinamikler ışığında Türk özel sektörünün bu yarışta olumlu ayrışması ve Türk ekonomisinin rekabetçiliğinin pekiştirilmesi için en somut ilerleme alanı ve birinci önceliğin AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi olduğuna inanıyoruz” dedi.

“AB pazarı için göreli avantajımızı kaybediyoruz”

AB’nin açık stratejik özerkliğinin pekiştirilmesi ve ikiz dönüşümün sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde tasarlanması için oluşturduğu yeni sanayi strateji güncellenmesinin AB’nin bu dönüşümünü yakın ortaklarıyla birlikte yürütme iradesini ortaya koyduğunu vurgulayan Kaslowski, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin bu sistemin içinde öne çıkması için Gümrük Birliği’nin güncellenmesi başta olmak üzere el birliğiyle hareket edilmesi gereğine inanıyoruz. Zira sanayi standartları, küresel ticaret dengeleri, çevresel ve dijital kurallar bağlamında AB ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizin mevcut çerçevede ilerlemesi imkansız hale geliyor. AB’nin imzaladığı her yeni ticaret anlaşmasıyla AB pazarı için göreli avantajımızı kaybediyoruz”

Ulusal eylem planı hazırlanması önerisi

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinin 2015-2016 döneminde başlaması halinde kuvvetle muhtemel şu ana kadar tamamlanmış olacağına işaret eden Kaslowski, “Salgın dönemine de daha rekabetçi, öngörülebilir ve yatırım cazibesi yüksek bir Türkiye olarak girmiş olurduk. Gerek AB’den gerekse bizden kaynaklanan sebeplerle bu fırsatı kullanamadık. Tüm dünyanın dönüşüm içinde olduğu bu dönemde artık bu konuda gecikme lüksümüzün olmadığına inanıyorum” dedi.

Ekonomik beka meselesi olarak gördükleri Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin ulusal eylem planı hazırlanması önerisinde bulunan Kaslowski, “Ulusal düzende kamu-özel sektör iş birliğini pekiştiren ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi özelinde kapsam ve müktesebat uyumunu da içeren alt başlıkları ortak değerlendirmeye tabii tutabileceğimiz bir yapının oluşturulmasının da bu süreçlere değerli katkı sağlayabileceğine inanıyoruz. Türk özel sektörü olarak bu yönde hedefleri belirlemek ve uygulamaya geçişte seferber olmaya her zaman hazırız” diye konuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU