Çin'in Chang'e 5 uzay aracı, Ay’dan topladığı kaya örneklerini Dünya'ya gönderdi ama bilimsel araştırmalarına derin uzayda devam ediyor.
Geçen aralık ayında uzay aracı, bünyesindeki bir dönüş kapsülü aracılığıyla yaklaşık 2 kilogramlık örneği gezegene ulaştırmış ve bu başarı büyük yankı uyandırmıştı.
Teslimatın ardından Chang’e 5, Güneş yönünde, Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaktaki bir noktaya doğru ilerledi ve işte bu noktadan Dünya ve Ay’ın iki küçük nokta gibi kaldığı ürkütücü bir fotoğraf çekti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Chang'e 5 şu anda Dünya ve Güneş’e yönelik bir dizi gözlem ve deney yapıyor. Bunların gelecekteki görevler için bilgi sağlayabileceği düşünülüyor.
Çinli bilim insanları, Chang'e 5'in bulunduğu noktadaki gözlemlerini tamamladıktan sonra yeni hedeflere doğru yol alabileceğini söylüyor.
Çin son dönemde uzay araştırmalarında önemli gelişmeler kaydediyor.
2019’da Ay’ın uzak yüzüne uzay aracı indiren ilk ülke olan Çin, 15 Mayıs 2021’de ise ABD’den sonra Mars’a uzay aracı indiren ikinci ülke unvanını almıştı.
Ateş tanrısı anlamına gelen Zhurong isimli uzay aracı, Kızıl Gezegen’in yeraltı yapısını keşfetmek üzere kuzey enlemlerindeki Utopia Planitia ovasına inmişti.
Independent Türkçe, Space, BBC Türkçe
Derleyen: Çağla Üren