Sarıkaya: Anayasa'nın çerçevesi benzer, detayları farklı

"Anladığım kadarıyla her iki taraf da bir metin ortaya koymak yerine, öncelikle kendi metinlerinin çerçevesini açıklayacak, ancak ortak metni ancak kamuoyuna sunacak"

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıkladığı 100 maddelik anayasa önerisi hakkında AK Parti’nin görüşlerini kaleme aldı. Sarıkaya’nın aktardığına göre  iktidar, Cumhur İttifakı ortağının önerilerine soğuk yaklaşmadığını belirtti.

Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında ilk olarak MHP kulislerinden edindiği bilgiyi aktardı:

MHP lideri Bahçeli, 100 maddeden oluştuğunu belirttiği Anayasa metninin çerçevesini açıkladıktan sonra, “Parlamenter sisteme benzer önerileri var” yaklaşımları gelmişti. MHP’nin konuya ilişkin etkin ve yetkin ismi, “Türk tipi başkanlık sisteminde öyle iddia ettikleri gibi bir arayışımız söz konusu değil” dedi. AK Parti ile karşılıklı Anayasa metinleri üzerinde çalışmalarını yürüteceklerini ve sonuçta ortak bir noktada buluşacak Anayasa taslağını kamuoyunun bilgisine sunacaklarını söyledi. Anladığım kadarıyla her iki taraf da bir metin ortaya koymak yerine, öncelikle kendi metinlerinin çerçevesini açıklayacak, ancak ortak metni ancak kamuoyuna sunacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Nitekim AK Parti tarafı ile yaptığım konuşmalardan da benzer sonuç elde ettim" diyen Sarıkaya, iktidar partisi yetkililerinden aldığı bilgilerle ilgili olarak da şunları söyledi:

Hatta Cumhurbaşkanlığı’nda MHP liderinin açıklama metni üzerinden hemen bir çalışma yapılmış, ayrıca metin üzerinde de yoğunlaşıp bir rapor hazırlanmasına karar verilmiş.

Konuyla ilgili etkin ve yetkin isim, MHP liderinin konuşmasında dile getirdiği yapıları kendi içlerinde de tartıştıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı yardımcısının da seçimle iş başına gelmesini Anayasa metni hazırlarken tartıştıklarını, ancak ABD’de olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde geriye kalan süreci yardımcısının tamamlaması gibi bir sonuç doğuracağı için vazgeçtiklerini belirtip devam etti:

“Bu tekrar tartışılabilir; ancak sadece bir başkan yardımcısının seçimle gelmesi de sağlanabilir. Getirdiğimiz yapı makamın boşalması halinde hemen seçime gidilmesini zorunlu kıldığı için daha demokratik…”

Cumhurbaşkanı kabinesinin Anayasal bir kimliğe kavuşturulmasına kendilerinin de sıcak baktığını bildirdi; “Kabine Cumhurbaşkanı iradesine bağlandıktan sonra egemenlik açısından bizim için de bir sakıncası yok” dedi. Hatta bakanların ayın belirli günlerinde TBMM’de sözlü soruları cevaplamalarının sağlanacağı bir yapının da getirilebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkili ile kanunun çatıştığı durumlara ilişkin de düzenlemenin yapılması gerektiğine işaret etti.

Buna ilişkin de şu örneği verdi:

“Meclis ne zaman benzer bir kanun çıkarırsa Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı kararname yürürlükten kalkar. Varsayalım ki Meclis’in çıkardığı kanunu da Anayasa Mahkemesi veto etti; bu durumda ne olacak? Kararnameye yeniden mi dönülecek? Yoksa ara bir yönteme mi başvurulacak? Bunu da göz önünde tutarak yeniden düzenleme yapma zorunluluğunu biz de Sayın Bahçeli gibi kabul ediyoruz…”

Merkez Bankası Başkanı’nın seçimi yöntemine ilişkin durumu da ele alınır bulduklarını, ancak konuya küresel ekonomik sistemin getirisi açısından da bakmak gerektiğini belirtti…

MHP ile kategorik farklı bakışın söz konusu olmadığını söyledi.

“Başkanlık sisteminin özelliğini bozacak bir durum yok” dedi.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU