Kolombiya'da vergilerin artırılması ve sağlık alanındaki özelleştirme planlarına karşı patlak veren protestolarda ortadan kaybolan 379 kişiye ulaşılamadığı açıklandı.
Kolombiya Zorla Kaybetme Çalışma Grubu’nun (MTDF) açıklamasına göre, protestoların başladığı 28 Nisan’dan 5 Mart’a kadar geçen sürede aralarında protestocuların da bulunduğu 471 kişi kayboldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Daha sonra ortaya çıkan bazı protestocuların polisin yanı sıra sivil kıyafetli kişiler tarafından resmi olmayan yerlere götürülüp burada işkence gördüklerini aktaran MTDF, 379 kişininse hâlâ kayıp olduğunu bildirdi. Açıklamada, "Bazıları spor salonlarında ve özel evlerde sivil kıyafetli kişiler tarafından tutulduklarını anlattı" denildi. Bazı kadınlar da gözaltında tutuldukları sırada cinsel şiddete maruz kaldıklarını öne sürdü.
MTDF, hükümete çağrı yaparak ortadan kaybolma vakalarının ve protestolar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılmasını istedi
En az 26 kişinin hayatını kaybettiği protestolarda ortadan kaybolan iki kişinin cansız bedenleri, 4 Mayıs bir nehir kenarında bulunmuştu.
Devlet Başkanı muhaliflerle görüştü
Kolombiya’da sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimlerin "ulusal grev" çağrısının ardından, hükümetin vergi ve sağlık reformu planına karşı gösteriler başlamıştı. Protestoların ülke genelinde şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine Devlet Başkanı Ivan Duque, 2 Mayıs'ta vergi reformu yasa tasarısını geri çekme kararı aldıklarını açıklamıştı.
Olaylarda resmi verilere göre 26, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göreyse 36 kişi hayatını kaybetti. 900'den fazla kişinin de yaralandığı protestolarda tansiyonu düşürmeyi amaçlayan Duque, dün bir grup muhalifle bir araya geldi.
Görüşme sonrasında Twitter’da açıklama yapan Kolombiya lideri, "Çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
Aralarında siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu muhaliflerse, yönetimin yoksulluk, işsizlik ve polis şiddetine karşı harekete geçmesini istediklerini belirtiyor. Yeşiller Partisi’nden Kongre üyesi Katherine Miranda, "Hükümet ikiyüzlü. Gündüz diyalog önerirken gece saldırıyor" dedi.
Hükümet yetkilileri pazartesi günü de sendikaların ve diğer muhalif örgütlerin oluşturduğu ulusal grev komitesiyle bir araya gelecek. Merkezi İşçi Sendikası Başkanı Francisco Maltes, hafta içinde yaptığı açıklamada sonuç alana dek gösterileri sürdüreceklerini açıklamıştı.
Independent Türkçe, Telesur, Reuters