2013 yılında Mısır'da gerçekleştirilen askeri darbenin ardından kaldırılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Mısır Dostluk Grubu 8 yılın ardından yeniden kuruluyor.
Bu, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri normalleştirme arayışları çerçevesinde atılan adımlardan biri.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Bülent Turan, 20 Nisan'da TBMM'de yaptığı basın toplantısında konuyla ilgili, "Geldiğimiz yerde, Mısır'la dostluk grubu kurulmasının ülkemiz adına, Mısır adına, ilişkilerimiz adına tekrar kıymetli olacağı kanaatini taşıyoruz" dedi.
1990'dan bu yana kuruluyor
Bu grup, TBMM çatısı altındaki tek "dostluk grubu" olmayacak. Parlamentoda 144 ülkeyle kurulmuş dostluk grupları bulunuyor.
Birleşmiş Milletler (BM) kayıtlarına göre dünyada 208 ülke var. Yani TBMM, dünyadaki ülkelerin yüzde 70'iyle "dostluk grupları" kurmuş durumda.
Bu gruplar, 1990 yılında kabul edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun hükümlerine göre kuruluyor.
Grup kurulmadan önce ise Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü alınıyor.
Dominik Dostluk Grubu Başkanı Berdibek: Şer güçlerin kampanyalarını bertaraf ediyor
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, TBMM Dominik Cumhuriyeti Dostluk Grubu Başkanı. Bu grupların vekiller bazında diyalog kapısı açılması için önemli olduğuna işaret eden Berdibek, "Karşılıklı nezaket noktasında bir atmosfer sağlıyor" dedi.
"Bu gruplar, 'şer güçlerin' kampanyalarını bertaraf etme noktasında da bir arada bulunmayı sağlıyor" ifadelerini kullanan Berdibek, dostluk grubu üyesi milletvekillerinin istişarelerde bulunduğunu, turizm, ekonomi, sanayi birliktelikleri gibi alanlarda işbirliği imkanlarının sağlanmasının zeminini kurduğunu belirtti.
Dostluk gruplarının "çok faydalı" olduğunu savunan Berdibek, "Ülke vekillerinin birbirini tanıması, ülkelerin güzelliklerini maya yatırmaları ve doğrular birinci ağızlardan birbirine iletilmesi noktasında çok önemli" diye konuştu.
"Grupların bazıları fonksiyonel, bazıları sadece kağıt üzerinde"
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican, geçmişte birçok kez bu dostluk gruplarında da görev almış bir siyasetçi.
Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü de yapan Andican, bu grupların geçmişten bu yana kurulduğunu, bazılarının fonksiyonel olduğunu bazılarının ise sadece kağıt üzerinde kaldığını söyledi.
Dostluk gruplarının her seçimden hemen sonra vekiller tarafından kurulduğunu anlatan Andican, grubun kurulmasının ardından TBMM başkanlığı muhatap ülkenin parlamentosuna yazı yazdığını, karşı ülke de eğer istekliyse onların da benzer bir grup kurabileceğini belirtti.
"Almanya, Fransa, Rusya gibi ülkeler bu grupları önemsemez, onların çok farklı kanalları var"
Grubun kurulmasının ardından genellikle ülkelerin büyükelçilikleriyle temasa geçildiğini aktaran Andican, "Bazı ülkeler bu tip konuları yakından takip ediyor. Bu ülkelerin temsilcileri zaten grup kurulur kurulmaz ilgili ülkenin büyükelçisi gelip grup başkanını ve üyelerini ziyaret ediyor. Büyük oranda, ziyaretlerin masrafları o ülke tarafından karşılanmıyor ama bazen davetler de gündeme gelebiliyor. Milletvekilleri örneğin Nikaragua ziyaretini bir turistik faaliyet olarak görebilir. Almanya, Fransa, Rusya gibi ülkeler ise bu grupları çok fazla önemsemezler. Zaten ilişkilerde çok fazla farklı kanalları vardır" şeklinde konuştu.
"Mısır Dostluk Grubu, ilişkilerin normalleşmesi için manivela olacak"
Şimdi kurulması beklenen Mısır Dostluk Grubu'nun ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Andican, "Seçimlerin üzerinden 3 yıl geçmiş durumda. Şimdi kurulacak bir dostluk grubunun manası farklı. Bu grup, Mısır'la ilişkilerin normalleştirilmesi çalışmalarında bir manivela görevi görecek. Böyle bir grubun kurulması teknik olarak ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunacaktır. Ancak tek başına yeterli değil. Mısır'ın talepleri bunun çok ötesinde" ifadelerini kullandı.
Grup kurulduktan sonra TBMM Başkanlığı, Mısır Parlamentosu'na yazı yazacak
Mısır Dostluk Grubu'nun kurulmasının ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Mısır Parlamentosu'na bir yazı yazacağını ve dostluk grubu kurulduğunu bildireceğini belirten Andican, şunları söyledi:
"Eğer Mısır da bu gelişmeden memnunsa onlar da bir dostluk grubu kurabilir ve vekiller karşılıklı ilişki içine girebilir. Bir davet gelmese bile TBMM Başkanlığı desteğiyle bir Mısır ziyaretinin olacağını tahmin etmek ise zor değil."
© The Independentturkish