Florida'da televizyon muhabiri Jay O'Brien, pazartesi gecesi bir huzurevi kompleksiyle ilgili Facebook canlı yayınının ortasındayken aniden gökyüzünde bir meteor göründü.
Sunucu "Aman Tanrım, gökyüzündeki o şey de ne? Vay canına! Tamam. Tam da şimdi gökyüzünde büyük bir ışık patlaması oldu" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
CBS12 muhabiri asıl konusuna dönmeden önce yayında "Bunu gördünüz mü bilmiyorum. Belki de yörüngede yanan bir uzay çöpü parçasıdır? Bazen böyle görünürler. Soruşturup bunun ne olduğunu öğreneceğim. Bu korkutucuydu" diye ekledi.
Meteor, pazartesi gecesi saat 22.00 civarında Dünya'ya doğru hızla uçtu. Gökyüzünde hızla yol alan bir ateş topuna benzeyen meteor, araç ve güvenlik kameralarıyla kaydedildi ve sonrasında West Palm Beach'ten Miami'ye kadar farklı yerlerde yaşayanlar tarafından sosyal medyada paylaşıldı.
NASA asteroitleri "Güneş'in etrafında dönen küçük, kayalık nesneler" olarak tanımlıyor. Bir asteroitin veya kuyruklu yıldızın daha küçük bir parçası olan meteoroitler Dünya atmosferine girip yandığında meteorlar oluşuyor. Gökyüzünde görülen ateş topu da bu.
Bazıları pazartesi gecesi görülen parlak ateş topunun, o sırada Dünya'nın yakınından geçmesi beklenen 2021 GW4 adlı bir asteroit olduğunu öne sürdü.
EarthSky.org pazar günü, 2021 GW4'ün pazartesi günü "Dünya'nın çok yakınından geçeceğini" yazmıştı. İnternet sitesi, 2021 GW4'ün Dünya'nın sadece 12 bin 313 mil (yaklaşık 20 bin kilometre) uzağından geçeceğini ve Dünya'ya göre saatte 18 bin 706 mil (yaklaşık 30 bin kilometre) veya saniyede 8,36 kilometre hızla seyahat ettiğini eklemişti.
Floridalı meteoroloji uzmanı Zach Covey, Twitter'da eğer pazartesi günü gökyüzündeki ateş topu 2021 GW4'se, asteroitin gezegenimize ilk başta tahmin edilenden çok daha yakın geçtiğini belirtti.
Uzay kayasının "en yakın noktada 9 bin 300 mil (yaklaşık 15 bin kilometre) mesafede, yani beklenen 16 bin millik (yaklaşık 26 bin kilometre) yaklaşma tahmininden çok daha yakın olduğunu" kaydederek Bu ateş topunu açıklıyor” ifadelerini kullandı.
Covey, “Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, en yakından geçen asteroitlerin Dünya'yla arasında 1 ila 3 milyon mil (1,6 ila 4,8 milyon kilometre) oluyor. 16 bin mil (25 bin kilometre) çok fazla yakın. Dünya'nın atmosferi aşağı yukarı 6 bin 200 mil (yaklaşık 10 bin kilometre). Bu asteroitin hafif bir sürtünmeden sağ kurtulmuş ve yakın bir geçişle kırılmamış olması mümkün” diye yazdı.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent