İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) ait Gümüşsuyu ve Maçka binalarının satışı için Rektörlük tarafından Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunulduğu öne sürüldü.
İstanbul Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı bu iddiayı sosyal medya hesabından “SOS” başlığıyla duyurdu. İddiayı Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Hacıalioğlu da doğruladı.
Mimar Yapıcı Twitter hesabından “S.O.S... Değerli meslektaşlarım, okuldaşlarım ve hocalarım...İTÜ Rektörlüğü tarafından kültür varlığımız Maçka ve Gümüşsuyu binalarının fonksiyonunun değiştirilerek satışı için Anıtlar Kurulu'na başvuru yapıldığına dair bir bilgi aldım...Acilen Kamuoyunun bilgilendirilmesi...” paylaşımında bulundu.
S.O.S...
— mücella yapıcı (@MucellaYapici) May 22, 2019
Değerli meslektaşlarım, okuldaşlarım ve hocalarım...İTÜ Rektörlüğü tarafından kültür varlığımız Maçka ve Gümüşsuyu binalarının fonksiyonunu n değiştirilerek satışı için Anıtlar Kuruluna başvuru yapıldığına dair bir bilgi aldım...Acilen Kamuoyunun bilgilendirilmesi...
150 yıllık iki bina da Balyan kardeşler tarafından inşa edildi
İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü (Kışlası): 1850’li yıllarda yapımına başlanan bina Abdülaziz zamanında 1862’de tamamlandı. “Muzıka-i Hümayun Kışlası” olarak da bilinen kışla, farklı zamanlarda geçirdiği onarımlarla ve ek binalarla günümüze hayli farklılaşarak ulaştı. Mimar Sarkis Balyan'ın eseri olan bina, 1920’deİstanbul Teknik Üniversitesi’nin Halıcıoğlu’ndaki binası İngilizler tarafından işgal edilince okula tahsis edildi, kurtuluştan sonra okul tamamen Gümüşsuyu Kışlası’na taşındı. Bina halen makine fakültesi olarak hizmet veriyor.
İTÜ Maçka Kampüsü’nde yer alan İşletme Fakültesi binası ise, Maçka Silahhanesi’nin eklentilerinden biri. 1862'de Simon ve Sarkis Balyan tarafından tamamlanan yapı Cumhuriyet'ten sonra sırasıyla, Nakliye, Topçu, İstihkam ve Jandarma Okulu olarak kullanıldı. 1956'da Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilen yapı daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kullanımına bırakılmıştır.
Independent Türkçe