Filistinliler, ABD'nin ilişkileri yeniden kurmaya yönelik "adım adım" politikasından memnun

Blinken, Aşkenazi'yi Filistinliler ve İsrailliler arasında eşit muameleyi sağlamaya çağırdı.

Kovid-19’un yayılmasını engellemeye yönelik alınan tedbirlerin ardından dün Gazze sokakları (EPA)

Filistin yönetiminden bir kaynak dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Filistinlilerle ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik olarak yürüttüğü ‘adım adım’ politikasını memnuniyetle karşıladı.  Açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi'ye Filistinliler ve İsrailliler arasında eşit muamele sağlanması çağrısında bulunmasının ardından geldi.

 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken ile Aşkenazi arasındaki telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı'nın İsrailliler ile Filistinlilerin eşit derecede özgürlük, güvenlik, refah ve demokrasiye sahip olmaları gerektiğini vurguladığını belirtti.

 Açıklamada, iki ülkenin dışişleri bakanlarının eski Başkan Donald Trump'ın askıya almasının ardından Başkan Joe Biden yönetimi tarafından yeniden başlatılan Filistinlilere insani yardım konusunu ele aldıkları kaydedildi.

 Price açıklamasında, Blinken'in ABD'nin İsrail'e ve güvenliğine yönelik sağlam desteğini ve ABD-İsrail ortaklığının tüm yönlerini güçlendirme taahhüdünü yeniden vurguladığını aktardı. Ayrıca İsrail'in ilişkileri normalleştirmek amacıyla geçen yıl dört Arap ülkesiyle imzaladığı anlaşmaları da desteklediğini belirttiğini kaydetti.

Blinken’in Aşkenazi’ye çağrısı, yeni ABD yönetiminin Filistin-İsrail çatışmasıyla başa çıkma yaklaşımında önemli bir değişikliğin olduğu fikrini güçlendiriyor.

Filistinliler, ilişkileri yeniden kurmak ve bölgede yeni bir barış sürecini ilerletmek üzere Başkan Joe Biden iktidara geldiğinden bu yana ABD'nin pozisyonunda köklü bir değişiklik olacağını düşünüyorlar.

 Filistin Yönetimi'nden kaynak Şarku’l Avsat'a konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Biden yönetime geldiğinden beri her şey daha iyiye doğru gidecek şekilde değişti. Şu anda siyasi ve güvenlik alanında görüşmeler yapılıyor ve bunlar genişliyor. Sürekli bir ilerleme söz konusu. Yavaş olduğu doğru. Ancak ilişkilerin, Trump’tan önce olduğu gibi normale dönmesi konusunda ilerleme ve anlaşmalar var. Yaptığımız görüşmelerde uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesini, UNRWA başta olmak üzere tüm yardımların tekrar sağlanmasını, Washington'da Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ofisinin açılmasını, Doğu Kudüs'teki Amerikan konsolosluğunu yeniden açılmasını ve ayrıca FKÖ’nün terör örgütleri listesinden kaldırılmasını istediğimizi söyledik.”

 Washington, 15 milyon dolar destek sağladı

Washington geçen hafta, Kovid-19 virüsünün üçüncü dalgasıyla mücadeleye katkı çerçevesinde 15 milyon dolar destek sağlayarak taleplerin bir kısmını yerine getirmeyi başardı.

Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye tarafından yapılan açıklamaya göre, Filistin yönetimi ABD’den maddi destek aldı ve bu yardımı ABD yönetimi ile ilişkileri yeniden formüle etmek için doğru yönde atılmış önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Geçen hafta yayınlanan ve Trump yönetiminin yaklaşımının tersine çevrilmesinin temelini oluşturan bir iç mutabakat taslağına göre söz konusu ABD yardımı, ABD'nin Filistin yönetimi ile ilişkileri "sürdürme" stratejisinin bir parçası olarak geldi.

Ramallah'ta memnuniyetle karşılanan ve Biden yönetiminin İsrail-Filistin çatışmasına farklı bakış açısını yansıtan başka bir önemli gösterge, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden yönetiminin Batı Şeria'yı İsrail'in işgal ettiği bir toprak olarak gördüğünü belirtmesi oldu.

 Filistinli kaynak son olarak açıklamasında şunları kaydetti:

"Tüm bunları büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. ABD yönetimi durumu adım adım değiştirmeye çalışıyor. Mevcut durumun adım adım ilerleyeceğini ve Trump'ın iktidara gelmesinden önceki duruma hızlı bir şekilde ulaşılamayacağını biliyoruz. Şu anda Biden tarafından Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas'a bir telefon bekliyoruz. Bunun, ilişkilerin yeniden başlamasının en üst kademeden resmi bir ilanı olacağını düşünüyoruz.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU