Nike insan kanı içeren 666 çift ayakkabıyla ilgisinin olmadığını açıkladı

Sosyal medyadaki tanıtım görsellerinde Nike logosu görülmesi, bazı kullanıcıların ayakkabıları ünlü markanın tasarladığını düşünmesine sebep oldu

Ayakkabılar, ABD'li bağımsız bir ekiple rapçi Lil Nas X tarafından tasarlandı (Reddit)

Dünyaca ünlü ayakkabı markası Nike'ın, tartışma yaratan "Şeytan Ayakkabılarıyla" ilgisi olmadığı bildirildi.

Çevrimiçi ortamda dikkat çeken etkinlikler düzenleyen bağımsız bir ekip, "Şeytan Ayakkabısı" isimli bir ayakkabı modeli tasarlamış ve modelin tanıtımı sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

Ayakkabıyı ABD merkezli MSCHF (İngilizce'de haylaz anlamına gelen mischief'in kısaltması) adlı ekibin rapçi Lil Nas X'le birlikte tasarladığı aktarılmıştı.

"Bir damla insan kanı" içerdiği öne sürülen ayakkabıların, ünlü ayakkabı markası Nike'ın Air Max '97 modelinden esinlendiği düşünülüyor.

Sosyal medyadaki tanıtım görsellerinde Nike logosu görülmesi de bazı kullanıcıların ayakkabıları ünlü markanın tasarladığını düşünmesine sebep oldu.

Donald Trump'a desteğiyle bilinen siyasetçi Mark Burns, "Nike ve Lil Nas X'in, 666 ve bir damla insan kanıyla tasarladığı satanist ayakkabılar, biz Hristiyanların Kutsal Ruh'un Sesi'yle savaşmaya hazırlanmasının sebebi. Bu kötülük ve sapkınlık. Hristiyanlar buna karşı çıksın diye dua ediyorum" ifadelerini kullandı.

 


Ancak NBC'ye konuşan Nike yetkilileri, söz konusu ayakkabılarla herhangi bir ilgilerinin olmadığını söyledi. "Little Nas X veya MSCHF'le bir ilişkimiz yok" diyen yetkililer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Nike bu ayakkabıları tasarlamadı ve piyasaya sürmedi. Ayrıca söz konusu tasarımı da onaylamıyoruz.

29 Mart'ta 666 çifti satışa çıkarılan ayakkabının fiyatı 1018 dolar olarak belirlenmişti. Fiyat etiketinde Luka İncili'nin 10:18 bölümündeki bir ayete gönderme yapıldığı görülmüştü. Bu ayette Şeytan'ın "gökten bir şimşek gibi düştüğü" ifade ediliyor.

Ayakkabının tanıtımı sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. Bazı kullanıcılar, tasarımı komik bulurken bazıları da çeşitli sebeplerle tepki göstermişti.

"Old Town Road" şarkısıyla ünlü Lil Nas X ise pazar günü Twitter'dan yaptığı açıklamada, tartışmalı tasarımı şöyle savunmuştu:

İtiraf edin... ayakkabılar yakıyor! Şimdi burada yalan söyleyemezsiniz.

 


MSCHF ekibi, daha önce de bir ayakkabı tasarımıyla yankı uyandırmıştı. Tabanlarında gerçek kutsal su bulunan ayakkabılar üreten ekip, bunlara "İsa Ayakkabıları" ismini vermişti. 

Üstelik bu tasarım da Nike'ın Air Max 97 modelinden esinlenmiş ve dünyaca ünlü bir rapçiden destek görmüştü. Kanadalı müzisyen Drake, bunlardan bir çift satın almıştı.

 

Independent Türkçe, Page Six, NBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU