Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Halk TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalada bulundu.
HDP’ye yönelik kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi sürecini ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sancar, "MHP’nin desteğiyle bu sürecin anayasal kılıfını hazırladılar. Cumhurbaşkanlığı sistemin merkezine alındı. Merkezinde tek kişinin olduğu bir sistem kuruldu. Merkez Bankası başkanının görevden alınması bu sistemin ne olduğunu bize bir kere daha gösteriyor" dedi.
"AKP'nin kadının yerini tanımlama konusunda ideolojik duruşu var"
Türkiye'nin "İstanbul Sözleşmesi"nden çekilmesine ilişkin konuşan Sancar şunları kaydetti:
İstanbul Sözleşmesi basit bir mesele değildir. İlk imzayı Türkiye attı. O zamanki şartlarda bu sözleşmeyi kabul etmek kendisine alan açıyordu, dış ilişkilerde iyi bir ortam yaratıyordu. Bu sözleşme kabul edildikten sonra da kadına şiddet durmadı, zihniyet değişmedi. Demek ki pragmatik hedeflere yürümek için bu sözleşmeye imza attı. Kadının yerini tanımlama konusunda ideolojik bir duruşu var AKP’nin. Yani kadın olarak önce eve ve erkeğe tabi olmayı ön görüyorlar.
"Ekonomi, yanlış ekonomi politikalarıyla batırıldı"
Sancar, Naci Ağbal'ın Merkez Başkanlığı Başkanlığı'ndan alınmasıyla ilgili de konuştu.
Ülke ekonomisinin, yanlış ekonomi politikalarıyla batırıldığını savunan Sancar, "128 dolar milyar meselesinden bahsetmek benim vatandaşlık görevimdir. Bu rezerv gittiyse halkın kaynakları gitmiş demektir" diye konuştu.
Sancar şöyle devam etti:
Berat Albayrak’ı gönderdiler, ekonomi düzelecek diye yeni bir ekip kurdular. Aynı sıkıntılar yaşanmaya devam etti. Ülkede hukuk işlemediği sürece, demokrasi rafa kaldırıldığı sürece, rant mekanizması sömürü devam ettiği sürece sorun çözülemez. Ağbal’ın üslubu saygıyla açıklanamaz. Bu çok ağır itaat biat ilişkisi olduğunu gösterir ya da şahsın kendi kişilik özelliği olabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Demokrasi güçlerine alan açmak için büyükşehirlerde aday göstermedik"
Seçim sistemin değişmesiyle ilgili tartışmalara da değinen Sancar, 2019 yerel seçimlerinde büyükşehirlerde neden aday çıkarmadıklarını da belirtti.
"2019 yerel seçimlerinde hiçbir şey beklemeden bu iktidarı durdurmak ve demokrasi güçlerine alan açmak için büyükşehirlerde aday göstermedik" diyen Sancar, milletvekilliği seçimlerinde "daraltılmış bölge" sistemine geçildiği takdirde mevcut sayıları kadar milletvekili çıkartabileceklerini ifade etti.
İttifaklar konusuna değinen Sancar şöyle devam etti:
Seçim ittifakı konuşuyorsak aynı anda iki seçim olacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve parlamento seçimi. Parlamento seçimi için bizim ittifak arayışımız yoktur. Baraj yüzde 10’da da kalsa düşürülse de parlamentoya girebilecek oy desteğine sahibiz. Anketlerde oy oranımız yüzde 12’den aşağıya düşmüyor. Bizde emanet oy yoktur. Baraja takılma ihtimalimiz yok. Baraj tartışmasının altında MHP’ye bir hediye daha sunmak yatıyor. MHP oylarının eridiğini biliyor. MHP’yi kurtarmak için bir baraj düşürme operasyonu yapılacak. Bizi de burada sos olarak argümanlar arasına katıyorlar ama bizi etkilemez. Daha önce partileri kapattılar hep daha fazla güçlenerek geldik. Yine de yüzde 12’den aşağıya düşmedik. Bizim çok politik seçmen tabanımız var.
"Kapatma davasını bekliyorduk"
Sancar, HDP'ye yönelik açılan kapatma davasına ilişkin soruları da cevapladı.
Partiye yönelik bir kapatma davasını beklediklerini ifade eden Sancar, şunları kaydetti:
Çünkü bu iktidar halka bir şey vaat ederek seçim kazanamaz. Mühendislik oyunlarına girmiştir bunun en önemli parçası da HDP’yi devre dışı bırakmaktır. Başsavcı her şeye rağmen bu davayı açmaz diye bir temennim vardı. 17 Mart MHP kongresinden bir gün önce kapatma davası açılması tesadüf değildir. Bu konuda MHP Genel Başkanı ile AKP Genel Başkanı arasında bu konuda görüşmeler oldu. Bu sistemde yargının tarafsız bir şekilde karar vermesini bekleyemeyiz.
HDP kapatılırsa yol haritası ne olacak?
Sancar, HDP'nin kapatıldığı takdirde yol haritalarının ne olacağına ilişkin de şunları kaydetti:
MYK’da seçenekleri tartıştık ama bu seçenekleri karara bağlamadık. Tek başımıza karar vermek istemiyoruz. HDP’nin kapatılması HDP’nin çok ötesinde bir anlam taşıyor. Yeni parti kurmak ve HDP'nin kendisini feshetmesi seçeneklerden birisidir. Tartışacağımız mesele, Türkiye'de demokrasi mücadelesine, özgürlük umuduna hangi seçenek daha fazla hizmet edeceğidir. Bu görüşmeleri de kamuoyuna duyurarak yapacağız. MHP milliyetçilik üzerinden yaratacağı büyük gerilimi kendine oya dönüştürecek bir hesap içindedir. MHP ideolojik duruşu itibariyle zaten Kürt kelimesini duymak bile istemeyen bir yaklaşıma sahip. HDP’nin başka bir isimle tekrar kurulmamak üzere kapatılması mümkün değildir. 684 isimden en az 100 ismin altına neden siyaset yasağı getirildiğine dair açıklama ve gerekçe yok. Vefat etmiş isimlere de siyaset yasağı getirildi.
"Gergerlioğlu'nun vekilliği hukuksuz bir şekilde düşürüldü"
Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar, "Hukuksuz bir şekilde düşürüldü. IŞİD davaları sürüncemede bırakılırken bir haberi Twitter’da paylaştı diye dava açıldı. Haberde iki cenaze fotoğrafı yan yana konmuştu. Biri asker biri de PKK’liydi. Gergerlioğlu da görseli paylaşıp ‘Bu bitmeli, bu ülkeye barış gelmeli’ diyor. O habere de erişim yasağı yok" dedi.
Independent Türkçe