Uluslararası bir araştırma ekibi, Rönesans Avrupasından kalan, hiç açılmamış bir mektubu, mührünü açmadan ve mektuba hiçbir zarar vermeden okumayı başardı. Uzmanlar bu gelişmenin dünyada ilk olduğunu söylüyor.
Saygın bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmada, diş araştırmalarında kullanılan X ışını mikrotomografi tarayıcısı sayesinde yaklaşık 300 yıldır açılmayan mektubun içeriği ortaya çıktı. Söz konusu mektup, 17. yüzyıldan kalma, yerine ulaştırılamamış postalarla dolu bir sandıkta bulunuyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sandıktaki postalar, mektubun kendisinin zarf görevi gördüğü, karmaşık bir kağıt katlama biçimiyle katlanmış ve mühürlenmişti. Modern zarfların kullanılmaya başlamasından önce postaların güvenli biçimde sahiplerine ulaşması için başvurulan bu yönteme "mektup kilidi" ismi veriliyor.
Bu asırlık metinleri okumak isteyen araştırmacılar, mühürleri kırarak tarihi belgelere zarar verme riskinden kaçınmaya çalışıyor. X-ışını mikrotomografi tekniği ise mektupların içinin risksiz bir şekilde görülmesini sağlıyor.
Araştırma ekibinden Prof. Dr. Graham Davis, "X-ışını tarayıcımızı, dişlerin mineral içeriğini haritalaması için eşsiz bir hassasiyetle tasarladık" dedi ve ekledi:
Bu tarama teknolojisi, tıptaki bilgisayarlı tomografi cihazlarına benziyor ama X ışınlarını çok daha yoğun kullanıyor. Bu sayede harfleri meydana getiren mürekkepteki metal içeriğin en küçük izlerini bile görmemizi sağlıyor.
Birleşik Krallık’taki Queen Mary University of London’da çalışan araştırma ekibinin görüntülemeyi başardığı mektup, 31 Temmuz 1697’de yazılmıştı ve Daniel Le Pers'in isimli birinin hayatını kaybettiğini bildiriyordu.
Ancak yeni yöntem, söz konusu mektubun içeriğini gözler önüne sermekle kalmadı, o dönemde güvenliği sağlamada önem taşıyan katlama yöntemine de ışık tuttu. Araştırmacılar, katlama yöntemini detaylarıyla gösterdikleri bir dizi görsel hazırladı:
Independent Türkçe, Eurekalert, The Telegraph
Derleyen: Çağla Üren