Irak’taki meclis kaynakları, federal bütçe kanun teklifini oylama oturumu tarihinin belirlenmesi amacıyla Maliye Komisyonu’nun teklifi Meclis Başkanlığı’na teslim ettiğini doğrularken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) federal bütçedeki payı başta olmak üzere Bağdat ve Erbil arasındaki ihtilaflı meselelerle ilgili aylardır süren müzakere ve görüşmelerin tamamlanması için IKBY heyetinin bugün (salı) Bağdat’a ulaşması bekleniyor.
Meclis kaynakları, “Meclis Başkanlığı’nın teslim aldığı kanun teklifinde, IKBY’nin payı ile ilgili maddelerin çözüme kavuşturulmadığını” aktardı.
Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, geçen salı BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) verdiği brifingde, “Federal Irak ile IKBY arasındaki olumlu ve istikrarlı ilişki, ülkenin tamamının istikrarı için mutlak önem taşıyan bir konu. 2021 Yılı Bütçe Kanunu üzerine yapılan anlaşmalar, Erbil ve Bağdat arasında uzlaşı ve uyum atmosferi gerektiriyor. Üzülerek belirtmeliyim ki, bütçe ve daha büyük diğer meseleler üzerinde nihai ve kalıcı bir anlaşmaya varmak halen ulaşılması zor bir konu” ifadelerini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kürt müzakere heyetine yakın bir kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bağdat ile kapsamlı bir anlaşmaya varılmasıyla ilgili işaretler halen uzak” dedi ve ekledi:
“Uzun müzakereler şimdiye kadar hiçbir şeyi çözmedi. Bütçeyle ilgili elimizdeki tek şey, IKBY’nin mali payına karşılık, IKBY’ye günde 250 bin varil petrol teslim etmesini dayatan hükümet metnidir. Ne olacağını bilmiyoruz. Bütçe kasıtlı olarak geciktiriliyor. Kanun teklifinin oylanması için Meclis Başkanlığı’na teslim edilmesine rağmen bazıları alternatif bir tekliften söz ediyor. Şii güçler arasında bütçe konusunda niteliğini bilmediğimiz birtakım anlaşmalar olduğunu düşünüyoruz.”
Irak Meclisi Maliye Komisyonu’nun, hükümet ve bakanlıkların temsilcilerin yanı sıra bakanlık dışındaki isimlerle bütçe kalemlerini görüşmek için 46 toplantı gerçekleştirmesine rağmen neredeyse her yıl olduğu gibi bu yıl da siyasi taraflar arasında bütçe konusunda ihtilaflar devam etti. Meclis, ülkedeki geniş çaplı protestolar ve Eski Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetinin istifası nedeniyle geçen yıl bütçeyi onaylayamamıştı.
Maliye Komisyonu üyesi Ahmed Hama, yaptığı açıklamada, “Bütçe Kanun Tasarısı, teknik açıdan tamamlandı ve maaş kesintileri iptal edilerek maaş konusunda iyileştirmeler yapıldı. Aynı şekilde bütçede petrolün varil fiyatı artırıldı. Bütçenin oylamaya sunulmasını geciktiren şey, Şii siyasi grupların ağır şartlar koyması sonucu IKBY’nin kanun tasarısındaki payıyla ilgili Bağdat ve Erbil arasındaki ihtilafın çözülememesidir” ifadelerini kullandı. Merkez Bankası’nın dolar kurunu sabitleme kararına da işaret eden Hama, “Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın ülkenin mali politikalarını oluşturmaktan sorumlu kurumlar olması dolayısıyla dolar döviz kuru maddesi üzerinde değişiklik yapılamaz” dedi.
Bakanlar Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, dün yapılan toplantıda, dolar kurundaki değişikliğin yol açtığı sonuçların incelenmesi ve yatırım projelerine ilişkin çözüm önerilerinin sunumundan sorumlu olacak bir komite kurulması teklifi onaylandı.
Irak’ta ekonomi ve ticaret sektörlerinin çoğu, dolar kurunu 146 bin dinara düşürme kararına, piyasalardaki durgunluk halini ve tüm ticari ve ekonomik faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerini gerekçe göstererek itiraz ediyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat
© The Independentturkish