İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, ABD ve müttefikleri ile topyekün bir savaşın eşiğinde olduklarını söyledi.
Askeri törende konuşan İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Selami, İslam devriminin hassas bir dönemden geçtiğini belirtti, ABD’nin bölgedeki askeri adımlarını değerlendirdi.
“Düşman tüm gücünü bizimle karşı karşıya gelmek için kullanmakta. Bu süreç İslam devriminin kaderini belirleyecektir. ABD artık çizginin son noktasına geldi. Dıştan görünen o güç ve heybetlerine rağmen onlar içi boş bir kemik yığınından ibaretler. ABD ile topyekün bir savaşın eşiğindeyiz.”
Zarif: Gerilimi artıran İran olmayacak
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Tokyo'da Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ile yaptığı görüşmede İran'ın nükleer programı çerçevesinde yaşanan sorunları ele aldı.
Görüşmede Kono'nun, İranlı mevkidaşı Zarif'e bölgedeki istikrarı korumak için İran'ın 2015 nükleer anlaşmasına uyması gerektiğini söylediği belirtildi.
Zarif'e Japonya'nın bölgedeki durum hakkında ciddi endişeleri olduğunu ileten Kono, İran'dan gerginliğin daha da artmasını önlemek için nükleer programında kısıtlamaya gitmesini istedi.
Zarif'in ise bölgede gerginliğin ABD tarafından artırıldığını, bunun kabul edilemez olduğunu söylediği belirtildi.
İran Dışişleri Bakanı görüşmenin ardından Tokyo'da gazetecilere de konuştu.
Zarif, İran’ın gerilimi tırmandıran taraf olmayacağını, ancak kendisini savunup ulusal güvenliğine karşı tehditlere cevap vereceğini söyledi.
ABD'nin ardından Almanya ve Hollanda da durduruyor
ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmanmasının ardından dün ABD Irak'taki diplomatik personeli geri çekme kararı almıştı.
Bu kararın ardından Almanya ve Hollanda Irak'taki askeri eğitim faaliyetlerini durduruğunu açıkladı.
Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jens Flosdorf, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Alman ordusunun Irak’ta eğitim faaliyetlerini askıya aldığını belirterek, bu kararın, bu yönde adım atan ortak ülkelerle uyum içinde verildiğini ifade etti.
Kararın mevcut durumdan dolayı alındığını ifade eden Flosdorf, "Ancak eğitim faaliyetlerinin gelecek günlerde tekrar başlamayacağı anlamına gelmez." değerlendirmesinde bulundu.
Ruhani'ye yönelik eleştiriler
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan anlaşmadan ABD'nin tek taraflı çekilmesinin yıl dönümünde yaptığı konuşmada, ABD'nin yaptırımlarına karşılık, anlaşmayla sınırlanan 300 kilogram üzerindeki zenginleştirilmiş uranyumun yurt dışına satılması kararını 60 gün süreyle durdurduklarını açıklamış, İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin kararı ile İran, nükleer anlaşmanın bazı taahhütlerini resmen durdurmuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te varılan nükleer anlaşmadan ABD Mayıs 2018'de çekilmiş ve İran’a yönelik ağır yaptırımları uygulamaya koymuştu.
2013’te Mahmud Ahmedinajad’ın ardından koltuğa oturan Ruhani İran’ın Batı ile arasında uzun zamandan beri süren soğukluğu sona erdirecek isim olarak görülüyordu.
Kimi siyasi analistler Ruhani’nin otoritesinin şimdilerde azaldığı, son krizi iyi yönetemediği ile ilgili yorumlar yapıyor.
2017’de Ruhani’ye karşı yarışan Ebrahim Raisi iki ay önce yargı başkanlığına getirildi.
2015’teki nükleer anlaşmanın baş danışmanı aynı zamanda Ruhani’nin kardeşi Hüseyin Feridun ise 4 Mayıs’ta yolsuzluk suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldı.
Ruhani ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırım baskısına karşı yeteri kadar sert cevap vermemekle suçlanıyor.
İran'da 2018'de başkent Tahran dahil birçok şehirde binlerce kişi ekonomik krizi protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.
Olayların ardından İran dini lideri Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi İran'daki mevcut siyasi ve ekonomik duruma ilişkin "Hükümet olmazsa ülke daha iyi yönetilecek gibi görünüyor." demişti.
Independent Türkçe, Ajanslar