Mısır güvenlik heyetinin Gazze ziyaretleri, Gazze’deki kuşatmanın kaldırılması hakkındaki anlaşmaların uygulanması üzerinden geçen yaklaşık bir aylık sürenin ardından yeniden başladı.
Independent Arabia'nın ulaştığı kaynaklara göre Mısır heyeti, bu hafta içerisinde gerek anlaşmaların uygulanması gerekse de sınır kontrolü amacıyla Gazze’ye ziyaretlerde bulunacak.
Sükunet talebi
Gazze’de öfkeli halkın Büyük Dönüş Yürüyüşü (Nakba) kapsamında gerçekleştirdiği protestolarda artış gözleniyor. Analistler, bu nedenle İsrail tarafının sınırı kontrol etmek ve Gazze'de sükuneti sağlamak istediği görüşünde.
Bazı analistler, İsrail’in Nakba'nın yıldönümü dolayısıyla (15 Mayıs) milyonlar tarafından gerçekleştirilecek protestoların ortasında sükuneti temin etmek için anlaşmaların bazı maddelerini uygulayabileceğini dile getiriyor.
Bu nedenle Mısır delegasyonunun bazı insani çözümler karşılığında o gün sınırların kontrolünü sağlamak için Gazze'ye gidiş gelişlerinde bir hareketlilik söz konusu olacak. Bu, Mısırlılar ile Gazze'deki ulusal güçler arasında gerçekleşen toplantıya katılan gruplar tarafından da doğrulandı. Açıklamaya göre toplantı "insani durumun iyileştirilmesi karşılığında sükunetin sağlanması" başlığı altında gerçekleştirildi.
Uygulamanın başlaması
Filistin İslami Cihad Örgütü Ulusal İlişkiler Sorumlusu Hıdır Habib, İsrail tarafından Mısır heyetinin dosyasına "Üzerinde anlaşılan hususların uygulanmasına pazar günü birkaç aşama dahilinde başlanacağını" ifade eden bir mesajın bulunacağını söyledi.
Askeri gerilim ve tatil sebebiyle geçişlerin bir haftadan uzun bir süre kapalı kaldığına atıfta bulunan Habib, İsrail tarafının Gazze Şeridi geçişlerini yeniden açacağını ve birtakım bahaneler altında girişi yasakladığı 420'den fazla maddenin şehre girmesine izin vereceğini belirtti.
Ayrıca Habib, bankalar aracılığıyla yoksullara dağıtılacak, insani yardım projelerinde kullanılacak ve Hamas hükümeti çalışanlarının maaşlarının ödeneceği paraların Gazze Şeridi'ne girişine izin verileceğini dile getirerek bütün bunların Birleşmiş Milletler'in (BM) denetimi altında gerçekleştirileceğini kaydetti.
BM taahhüdü
Independent Arabia, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov ile uzun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve Mladenov’un Haniye’ye fonların şehre girmesinin sağlanacağı ve bazı projelerin uygulanacağı hususlarında söz verdiğini aktardı.
İslami Cihad Hareketi liderlerine göre İsrail, geçen hafta bölgeye yapılan askeri saldırının ardından balık avlanma alanının 12 mile kadar genişletilmesi maddesini uygulamaya başladı. Burada hatırlanması gereken bir diğer husus, söz konusu askeri gerilim öncesinde İsrail donanmasının Filistinli balıkçılara 15 deniz miline kadar açılma izni verirken, bu alanın 1993'teki Oslo Anlaşması'nda 22 mil olarak kabul edilmiş olmasıdır.
Sınır kontrolü
Mısırlılarla yapılan toplantıya katılan grupta yer alan kaynakların aktardığına göre İsrail tarafı, Gazze Şeridi'nde sağlanacak insani ve iktisadi kolaylıklar karşılığında lastiklerin yakılması, yanan uçurtmaların gönderilmesi ve çitlerin kesilmesi gibi eylemlerin yapılmaması ile Nakba gününde sınırların kontrol edilmesi talebinde bulundu. Bu, İslami Cihad Hareketi liderlerinden Hıdır Habib’in "Filistinli gruplar Mısırlılardan İsrail’e Nakba gününde silah kullanmamaları ve bölgeyi yeniden bir askeri çatışmaya sürüklememesini iletmelerini istediler" açıklamasıyla dolaylı da olsa teyit edildi.
İsrail tarafından birçok kez yürüyüşlerin durdurulması talebinin geldiğini dile getiren Habib, söz konusu yürüyüşlerin uluslararası yasalara göre meşru direniş kapsamına girdiğini belirtti. İsrail’in bu yöndeki taleplerinin reddedildiğini söyledi.
Geçen yıl ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs'e taşınmasına denk gelen Nakba günü, İsrail tarafından binlerce göstericiye yönelik gerçekleştirilen bir katliama dönüşmüş ve 62 Filistinli öldürülmüştü.
Sahada yaşananlar
Sakinliğin sağlanmasına ilişkin süren müzakereler, yürüyüşlere katılan bir Filistinli’nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin ardından neredeyse çöktü. Filistinli guplar da İsrail'e 4 roket fırlattı. Fakat roketler Gazze Şeridi'ne düştü.
4 Mayıs'ta başlayan son gerilim yürüyüşler sırasında meydana gelen ölüm ve yaralanmalar ile Filistinli grupların Gazze’deki yerleşimcilerin bulunduğu bölgelere roket fırlatmasının ardından patlak vermişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independentarabia.com/node/23896
Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz
© The Independent