Polonya'da yoğun tartışmalara rağmen kürtaj yasağı yürürlüğe girecek

Kürtaja sadece tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa yasal izin verilebilecek

Fotoğraf: AA

Polonya'da Anayasa Mahkemesi'nin kürtajı zorlaştıran kararının gerekçesi açıklandı.

Geniş çaplı protesto eylemleri düzenlenmesine neden olan Anayasa Mahkemesi'nin, fetüsün kusurlu oluştuğu durumlarda yapılan kürtajların da anayasaya aykırı olduğuna dair 22 Ekim'de verdiği kararın gerekçesinde, kürtaja sadece tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa yasal izin verilebileceği belirtildi.

Gerekçede, fetüsün ciddi şekilde kusurlu olması ya da tedavi edilemez şekilde hastalık ihtimalinin bulunmasının doğum öncesi aşamadaki bir kişiyi hayattan mahrum bırakmak için yeterli bir neden olmadığı vurgulandı.

Mahkemenin aldığı karar resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Mahkeme kararını provokasyon olarak niteleyen ana muhalefet partisi Civic Platform (PO) Başkanı Borys Budka, konu hakkında referandum talep edebileceklerini söyledi.

Olayın geçmişi

Anayasa Mahkemesi, iktidar ve bazı muhalefet partisi milletvekillerinin başvurusu neticesinde 1993'ten bugüne kadar fetüste ciddi kusur olması durumunda kürtaja izin veren kanunun anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Ülkede bugüne kadar yürürlükte olan kanundan dolayı yıllık yaklaşık 1000 kürtajın yapıldığı belirtilirken bundan böyle sadece tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa gebeliğin sonlandırılmasına yasal izin verilecek.

Mahkemenin kararını binlerce kişi günlerce protesto etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arjantin'de kadınlar kazanmıştı

Latin Amerika ülkesi Arjantin'de de kadınlar kürtaj yasağını protesto etmiş Senato 2020'nin son ayında 12 saat süren oturumun ardından kürtajı yasallaştıran yasayı kabul etmişti.

Türkiye'de durum

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi'nin "Türkiye'deki Kamu Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri Raporu'na" göre "isteğe bağlı kürtaj yapmıyoruz" diyen hastanelerin oranı 4 yılda yüzde 12'den yüzde 54'e çıktı.

1983 yılında yürürlüğe giren 2827 sayılı "Nüfus Planlaması Yasası͕", cumhuriyet͛in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırmış, isteğe bağlı durumlarda 10 haftaya kadar olan gebeliklerin kürtajla sonlandırılmasına izin vermişti. 

Kadın evli ise eşinin, 18 yaşının altında ise ebeveynin rızasını şart koşan yasa, gebeliğin 10 haftadan fazla olduğu ve kadının hayatını tehdit ettiği veya edeceği ya da doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır mağduriyet yaratacağı hallerde de kürtaja izin veriyor. Bu tür gebelik sonlandırmaları için zaman sınırlaması yok. 

Bir suç sonucu meydana gelen gebelikler için Türk Ceza Hukuku 20 haftaya kadar kürtaj izni veriyor. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU