ABD, Bağdat’ın güneyindeki Babil vilayetinin kuzeyinde bulunan Curf es-Sahr bölgesinde elektrik trafosunu hedef alan ve ilk bakışta uçaklar tarafından düzenlendiği izlenimi veren bombardımanla ilişkisi olduğu iddiasını yalanladı. Fakat bu yalanlama fayda etmedi. Irak makamlarından yaşananlara ilişkin yapılan resmi açıklama gece geç saatlere kadar gecikti ve bu nedenle saldırı ve saldırının niteliğine ilişkin söylentiler arttı.
İran’a yakınlığıyla bilinen Hizbullah Tugayları’nın (Ketaib Hizbullah) kontrolündeki Curf es-Sahr üzerinde, olayın gerçekleştiği geceden dün sabah saatlerine kadar çeşitli söylentiler dolaştı. Güvenlik Ağı, yaptığı açıklamada, bölgenin yakınlarındaki elektrik enerji direklerinin IŞİD tarafından bombalandığını duyurdu.
Tehlikenin ve tahminlerin çıtasının yükselme sebebi, Irak’taki İran yanlısı silahlı grupların ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak’ta konuşlandıkları bölgeye saldırı emri vermesi ihtimalinden endişe etmelerinden kaynaklanıyor. Bölgedeki enerji direklerini bombaladığı söylenen ve şimdiye kadar bu iddiayı ne reddeden ne de teyit eden IŞİD, iki taraf arasında kafa karışıklığına neden oldu: ABD, bombardımanı düzenlediği iddiasını yalanlarken, silahlı gruplar da ABD’nin düzenlemediğini teyit etti. Nitekim bu olayda dikkat çeken şey, silahlı gruplara yakın haber ajansları ve internet siteleri, olayda Irak ordusundan ölen ve yaralanan askerlerin olduğuna işaret ederek, ABD bombardımanının silahlı grupların mevzilerine hedef alma ihtimalini reddederek, bu mevzilerin Irak ordusunun bir tugayına ait olduğunu belirtti.
Bu sırada, İran’da ikamet eden yüksek Şii mercilerden Kazım el-Hairi, olaydan hemen sonra bir açıklama yayınlayarak, “ABD’nin Irak ordusunun mevzilerini bombalamasını” kınadığını ifade etti. Hairi, dini fetva üslubunu kullandığı açıklamasında, “ABD güçleri ve müttefiklerinin kalması haramdır. Toprağımızı ve saygınlığımızı korumak için ciddi bir çalışma gerekli. Topraklarımızdaki bu güçlerin meşruiyeti yoktur” ifadesini kullandı.
Trump’ın, görev süresinin sona ermesine az bir süre kala saldırı emri vereceği endişesi, söylentilerin daha da artmasına yol açtı. Zira enerji direklerinin bombalanması olayını takip eden saatlerde savaş uçaklarının Bağdat semalarında veya Irak-Suriye sınırında özellikle de El Kaim bölgesinde yoğun uçuşlar gerçekleştirdiği iddiaları bile ortaya atıldı. Böyle bir şey gerçekleşmedi. Fakat Irak makamlarından resmi açıklamanın gecikmesi, spekülasyon pazarını canlandırdı.
ABD Büyükelçiliği, Curf es-Sahr beldesi yakınlarında ABD birlikleri veya ordu personellerinin bulunduğu iddiasını yalanladı. ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Curf es-Sahra yakınında ABD personeli veya birliklerinin olmadığını teyit edebiliriz. ABD’nin iddia edilen olaya karışmadı” denildi. Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Yahya Resul, açıklamasında, Curf es-Sahr’daki olayı “yasadışı bir grup tarafından enerji direklerine yapılan bir sabotaj eylemi” diye niteledi. Resul’un “yasadışı bir grup” ifadesi, bombardımanın IŞİD tarafından gerçekleştirildiği varsayımını çürütüyor.
Fakat Güvenlik Medya Ağı, Resul’un aksine IŞİD’ı suçladı ve açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Babil vilayetinin kuzeyindeki El-Behbani bölgesinde elektrik enerjisinin aktarıldığı bazı direkler, IŞİD terör çeteleri tarafından saldırıya ve tahribata uğradı. Bazıları bunu savaş uçaklarının bombardımanı şeklinde yorumladı. Güvenlik güçleri bu terör eylemini gerçekleştiren unsurları aramak için denetleme süreci başlattı.”
Olayla ilgili Şarku’l Avsat’a değerlendirmelerde bulunan güvenlik uzmanı Sermed el-Beyati şu ifadeleri kullandı: “Direkleri bombalama eylemleri, bir süredir yapılıyor ve örneğin El Kaim ve diğerleri gibi Irak’ın batı bölgelerinden başlayarak Diyala vilayetine kadar uzanan bölgede daha önce bu tür eylemler birkaç kez yapıldı. Bu eylemler şimdi de Bağdat’ın güneyindeki Curf es-Sahra’ya taşındı. Doğrusu bu eylemler, vatandaşta devlete karşı nefret uyandırmak için başvurulan yeni bir yöntem. IŞİD, güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmekte yetersiz kaldığı için altyapıyı yok etmek adına bu yönteme başvurdu.”
Irak makamlarının açıklamalarında gözlemlenen gelgitler ve hemen arkasında söylentilerin hızla yayılmasına değinen Beyati, “Bunun sebebi, resmi makamların, gerçekleri açıklayan ve bu tür meseleleri kendi çıkarına kullanacak tarafların önünü kesen beyanatı geç yapmasıdır” dedi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat