Körfez İşbirliği Konseyi, Yemen'in istikrarını destekleyerek İran’ın müdahalesini reddetti

Kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda Yemen'in kalkınma ihtiyaçlarını belirlemek için düzenlenen ortak teknik komite toplantılarının 2 Şubat'ta yeniden başlayacağını bildirdi

KİK Genel Sekreteri Hacref, Riyad'daki KİK Ortak Askeri Komutanlığı karargahını ziyareti sırasında (Şarku’l Avsat)

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacref, KİK liderlerinin Aden Uluslararası Havalimanı'nda Yemen hükümetini hedef alan Husi terörist saldırısını ve  İran'ın Yemen’in iç işlerine müdahalesini reddettiğini belirtti.

Hacref, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile dün Riyad'da yaptığı görüşmede, KİK liderlerinin selamlarını ileterek, KİK ülkelerinin Yemen'deki birlik, güvenlik ve istikrarın sağlanması konusundaki istekliliğini ve anayasal meşruiyete verdiği desteği vurguladı.

Yemen resmi haber ajansı SABA’nın haberine göre  Hacref, KİK'in Yemen'de ekonomi ve kalkınmanın desteklenmesi için düzenlenecek uluslararası bir bağış konferansının hazırlıklarını sürdürdüğünü açıkladı. Aynı zamanda KİK’in, Birleşmiş Milletler'in kararlaştırılan temel referanslar doğrultusunda kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma çabalarını desteklediğini vurguladı.

Kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda Yemen'in kalkınma ihtiyaçlarını belirlemek için düzenlenen ortak teknik komite toplantılarının 2 Şubat'ta yeniden başlayacağını bildirdi.

Hadi, KİK’in verdiği desteğe övgüde bulundu

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ise, KİK’in Yemen’in güvenliği, birliği ve istikrarı konusunda gösterdiği büyük çabaların yanı sıra, Körfez Girişimi'nde temsil edilen üç temel referansa ve uygulama mekanizmalarına, Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçlarına ve özellikle 2216 sayılı Karar olmak üzere ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı olarak siyasi sürece verdiği desteğe övgüde bulundu.

Hadi ayrıca, Suudi Arabistan önderliğindeki Arap koalisyonunun çabalarını ve İran'ın bölgedeki genişlemesine karşı koymak için pan-Arabizm ruhundan ve ortak kaderin birliğinden kaynaklanan siyasi ve askeri pozisyonlarını takdir etti.

KİK Genel Sekreteri Hacref, dün Riyad'daki KİK Ortak Askeri Komutanlığı karargahını ziyaret etti. Hacref, Komutan Korgeneral Aid eş-Şelevi ve bir dizi üst düzey komutan tarafından karşılandı.

Genel Sekreter Hacref, Körfez'deki en büyük askeri başarılardan biri olarak kabul edilen Ortak Askeri Komutanlığın çalışmalarını gerçekleştirmesi için gösterilen çabalara övgüde bulundu. Ayrıca, Ortak Askeri Komutanlığın kurulması kararının, KİK  liderlerinin üye devletleri birbirine bağlayan uyuma olan inançları ve KİK ülkelerindeki silahlı kuvvetlerin güvenlik ve istikrarı sağlama, güvenliği ve bağımsızlığı koruma yönündeki sorumluluğu çerçevesinde verildiğini kaydetti. 

Ortak Askeri Komutanlık ve KİK ülkelerindeki alt birimleri arasındaki koordinasyon sürecine değinen KİK Genel Sekreteri, bunun “KİK ülkelerindeki tüm silahlı kuvvetler çalışanlarının kuruluş kararından günümüze kadar gösterdiği çabalarının ve yorulmak bilmeyen çalışmalarının bir sonucu olduğunu” belirtti.

KİK Yüksek Konseyi liderleri, son Ula zirvesinde, ‘Yarımada Kalkan Gücü Komutanlığı’ adını ‘KİK Ülkeleri Birleşik Askeri Komutanlığı’ olarak değiştirerek, Ortak Savunma Anlaşması’nın 6’ncı maddesinde yapılan değişikliği onayladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU